Spannende nieuwe gerechten bij Jacobsz

Spannende nieuwe gerechten bij Jacobsz

Bij restaurant Jacobsz in Amsterdam heb ik altijd gegarandeerd een fijne avond. In het charmante monumentale hoekpand aan de Ringdijk is het thuiskomen. Vanaf de opening ben ik hier dan ook regelmatig te vinden. Het verveelt nooit en er hangt een gezellige vibe. Logisch gevolg dus ook dat ze bovenaan het lijstje staan van de leukste restaurants van Amsterdam Oost.

Afgelopen vrijdag bracht ik weer een bezoek aan deze top zaak. Een van de dingen die ik hier zo leuk vind is dat er altijd weer nieuwe en vooral originele gerechten de revue passeren.

Om te beginnen een tartaar van gemarineerde Yellowfin tonijn met gazpacho van paprika, korianderzaad en sinaasappel. Een prachtige kleurrijke combinatie. Al is het geen ceviche, ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat dit gerechtje ook een voorbode is van wat we in het nieuwe restaurant van chef en eigenaar Rick Swinkels kunnen verwachten. Naast Jacobsz is hij straks namelijk ook mede-eigenaar van ceviche restaurant Sjefietsche.

Spannende nieuwe gerechten bij JacobszEen absoluut top gerechtje is de rode biet met geitenkaas en daaroverheen frisse knapperige Barba di Frate. Deze licht zilte stengelvormige zeegroente wordt ook wel Monniksbaard genoemd en komt uit het gebied rond de Middellandse zee.

Spannende nieuwe gerechten bij Jacobsz

Nog zo’n winnaar is de bloemkool met Parmezaanse kaas oude sherry azijn en truffel. Heerlijk comfort food, dit kan ik echt iedere dag wel eten.

Gastheer Merlijn zorgt voor de winepairing tijdens ons diner. We kennen hem nog van zijn tijd bij het luxe The Dylan. Bij het informelere Jacobsz is hij als een vis in het water en weet hij als geen ander welke mooie wijnen er bij onze gerechten passen. De meest verrassende wijn is de Cabidos Sec “Cuvée Gaston Phoebus” uit 2013. Een volle licht zoete witte wijn met exotisch fruit. Hij wordt gemaakt van het vrij onbekende druivenras Petit Manseng. Hierbij komt de meest opvallende combinatie van de avond. Roodbaars met ingelegde rabarber, gemarineerde pinda en een schuim van tom ka met paling.

Spannende nieuwe gerechten bij JacobszIn het 6-gangen chefs menu zit standaard een heerlijk kaasplateau, gevolgd door een zoet dessert. In ons geval een frisse combinatie van in Kombucha ingelegde ananas, Rooibos sorbet, crémaux en tuilles van witte chocolade en anijs.

Spannende nieuwe gerechten bij JacobszWil je wat minder uitgebreid dineren? Dat kan natuurlijk ook. Bij Jacobsz zijn de menu’s vanaf 37,- voor 3 gangen dus dat is heel schappelijk. Zeker voor een doordeweekse avond een prima invulling.

Spannende nieuwe gerechten bij JacobszJacobsz

Ringdijk 1

Amsterdam

Lees ook: de beste restaurants van de Jordaan, Westerpark of Amsterdam Oost.