Domaines Ott* Château de Selle Provence rosé

Domaines Ott* Château de Selle Provence rosé

Het aanbreken van de lente is natuurlijk hét moment voor de lancering van de nieuwe vintage rosé. Het Franse wijnhuis Domaines Ott* presenteerde deze week hun Château de Selle 2022. Jean-François  Ott  kwam hiervoor naar Nederland  en nodigde ons uit voor een lunch bij More-Itz in Drimmelen. Op het sfeervolle terras, met uitzicht op de jachthaven en de Biesbos, proeven we de verschillende wijnen van dit beroemde wijnhuis in de Provence.

Al jaren behoort de rosé van Domaines Ott* tot de absolute top van de rosé wijnen. Hun meest bekende wijn is Château de Selle. Je herkent hem direct aan de typische buikfles met gouden accenten en de prachtige bleke parelroze kleur.

Domaines Ott* Château de Selle Provence rosé

Château de Selle is niet wat we noemen een borrelwijn, maar een rosé die je bij voorkeur gastronomisch inzet. Hij verdient het om bij een mooi gerecht gedronken te worden, zodat hij tot zijn recht komt en je er optimaal van kunt genieten. Serveer hem bijvoorbeeld bij schaal- en schelpdieren, gegrilde coquilles of zoals More-Itz bij sashimi van zalm en tonijn tataki.

Ondanks de uitdagingen in de wijngaarden van het afgelopen jaar, met flinke droogte en hagelbuien, heeft Domaines Ott* weer een fantastische wijn weten te maken. Vintage 2022 is een elegante wijn met mineraliteit en tonen van citrus, wit fruit en een beetje vanille. Hij is fris, strak en heeft een mooie lange afronk. Puur vakmanschap. Dit is dus op en top genieten!

Château de Selle heeft een samenstelling van 58% Grenache, 28% Cinsault, 7% Mourvèdre en 7% Syrah.

Domaines Ott* Château de Selle Provence rosé

Naast deze iconische wijn produceert Domaines Ott* nog een aantal heerlijke wijnen die eveneens tot de top van de Provence horen. Een van mijn persoonlijke favorieten is Clos Mireille Blanc. Echt een heerlijke witte wijn met uitgesproken tonen van honing en meloen. Als je deze wijn nog een jaartje laat ontwikkelen en hem goed bewaart (donker en op de juiste temperatuur) dan wordt hij eigenlijk nog mooier en ronder.

Domaines Ott* Château de Selle Provence rosé

Tijdens onze lunch proeven we tot slot Bandol Rouge Château Romassan 2019. Het Mediterraanse Bandol is vooral bekend door de rosé die daar vandaan komt, maar Château Romassan produceert ook krachtig rood. Door een combinatie van Mourvèdre, Cinsault, Grenache en Syrah druiven proef je niet alleen zwart fruit zoals zwarte bessen en kersen, maar ook kruidigheid zoals laurier. De wijn is fluweelzacht en een goede combinatie met lamsvlees.

De wijnen van Domaines Ott* zijn o.a. te bestellen bij Perfectewijn, Boonstra wijnen en Bovino.

Lees ook: wijntips bij asperges van Noël Vanwittenbergh, zomerwijnen voor thuis.