Afgelopen tijd hebben een hoop nieuwe restaurants hun deuren geopend in onze hoofdstad. Hoog tijd dus voor een lijstje met nieuwe restaurants in Amsterdam!
In de altijd gezellige Jan Pieter Heijestraat kun je nu de hele dag terecht bij Gitane. Hier komen smaken van over de hele wereld samen in een grenzeloos menu. En ook de wijnkaart zit vol verrassingen, waarbij de focus ligt bij natuurwijnen. Bij Gitane wordt gewerkt met locale leveranciers. Zo komen de wijnen van Wijnhuis Amsterdam, de kazen van Fromagerie Kef en de wildpluk van Casa Foresta. Een gezellige plek waar culturen samenkomen en elkaar beter leren kennen. De Griekse chef en eigenaar Angelo Kremmydas is zeker geen onbekende in de Amsterdamse horeca. Na NOPI (Ottolenghi) in Londen, werkte hij in Amsterdam bij Nacarat, Maris Piper, en BAUT.
Ook onder de nieuwe restaurants in Amsterdam; Restaurant Troef. Met een goede, culinaire basis. Raymond Plat, Niels Leijssenaar, Willem Alberts en Roderick Kunst combineren hun ambities en openen Restaurant Troef. Het menu heeft een Franse basis met hier en daar Mediterrane invloeden. Op de kaart vind je bijvoorbeeld witte asperges, ossenhaas en een hele kreeft. De vier heren brengen allen hun ervaring uit de culinaire wereld samen, wat het concept geheid een succes maakt. Zo deed Raymond ervaring op bij onder andere De Lindenhof en De Librije en kennen we Niels, Willem en Roderick van onder meer de Ron Blaauw Groep.
Zoals de naam van het restaurant al impliceert, streven de mannen ernaar altijd een troef achter de hand te hebben. Van een speciaal gerecht tot extra flexibiliteit voor de gasten. Hoe dan ook zit je hier goed voor een avond heerlijk dineren.
Een nieuw fijn restaurant in de Jordaan. Met wat meer luxe dan een bistro, maar wel met een relaxte sfeer. Een fijne plek voor fine dining onder het genot van een goed glas wijn. Aan de wijnen wordt namelijk veel aandacht besteed, dus als liefhebber zit je hier goed. Zo worden er bezoekjes gebracht aan Frankrijk om de wijnen te selecteren voor het menu.
Op de kaart vind je heerlijkheden zoals langoustines, rode mul en entrecote. Daarnaast staan er smaakvolle vega opties op de kaart, waarbij ons oog al viel op de wortel en nori combinatie.
Je kunt van donderdag tot en met maandag reserveren bij Roux.
Een nieuwkomer die de kans biedt je onder te dompelen in Japanse fine dining.
Je kent deze chefs misschien al van het concept Taigu, waar matcha wordt geserveerd op diverse manieren.
Bij Ikkoku bevindt je je in een traditionele Japanse omgeving, van het interieur tot de kaart. Dus niet wat doorgaande als ‘Japans’ wordt bestempeld in Nederland. Verse ingrediënten en umami, dat is wat je hier kunt verwachten. Nu bestel je nog a la carte, maar binnenkort kun je ook aanschuiven aan de chef table.
Dé nieuwe plek voor om te genieten van de Mediterraanse keuken. In dit fleurige hoekpand heeft Bramble zich gevestigd. Van Italië tot Griekenland en van Frankrijk tot Turkije. Het beste van deze mooie regio’s staat hier op de kaart. Een mals stukje vlees van de grill of een zacht stukje vis, of liever een romige risotto? Je vindt het hier allemaal, inclusief een uitleg van de regio waar het gerecht vandaan komt en wat er in zit. Hoe leuk! Ideaal voor als je nog even culinair wilt nazomeren dit najaar! De gerechten zijn kleurrijk en smaakvol en hierbij drink je natuurlijk een mooi glas wijn of een lekkere cocktail.
Massalia is de Griekse naam voor Marseille, ooit ontdekt door de Grieken! Dit nieuwe restaurant heeft dan ook Griekse roots. Eigenaar Angelo Kremmydas, die we kennen van Gitane, laat de Franse en Griekse keuken samenkomen. De smaakvolle gerechten zijn à la carte te bestellen voor het diner en in het weekend ook voor de lunch. Een fijne plek om samen te tafelen en meerdere gerechtjes te delen. Er is vlees, vis, vega en vegan, dus iedereen kan hier terecht!
En wat we ook altijd fijn vinden, Massalia heeft een ruim terras, waar je lekker in het zonnetje kunt zitten. Of, als het te warm wordt, in de schaduw onder de parasols.
Inmiddels zit ‘ie er al een tijdje, maar ook nieuw in 2023; Bar Bellini!
Het restaurant is binnen no-time bekend geworden in Amsterdam. Een restaurant in het hart van de Pijp, waar je lekker kunt lunchen, borrelen en dineren.
De kaart is Italiaans georiënteerd dus je kunt je hier tegoed doen aan een breed scala Italiaanse lekkernijen. Denk aan focaccia, vitello tonnato, gnocchi, pappardelle en meer.
Daarnaast is Bar Bellini een populaire plek geworden voor een drankje. Want naast vele wijnen uit diverse Italiaanse streken, hebben ze ook een fijne cocktailkaart. Ook fan van een Aperol Spritz? Hier hebben ze meerdere varianten op het populaire drankje!
Bij deze Franse nieuwkomer op de Prinsengracht kun je heerlijk Frans dineren. Het concept centreert zich rond het Chef’s Menu, waarbij je een samengesteld menu krijgt en de chef je meeneemt op een culinaire reis. Je krijgt het beste van Bar Gui te proeven en daarbij kun je nog wat smakelijke extra’s bestellen zoals artichoke, oesters en natuurlijk kaas!
Een verfijnd nieuw restaurant op de Lindengracht onder leiding van Wesley van Haeften. Een mooie, bourgondische kaart maakt dat je hier heerlijk kunt eten. De chef haalt inspiratie uit klassieke gerechten en geeft hier een moderne twist aan. Denk aan gegratineerde kreeft, risotto met zwarte truffel, cote de boeuf of zeetong. Laat je vooral adviseren over de wijnen, want die komen met de gerechten goed tot hun recht!
De naam, beide historische munten, is een ode aan voormalig fine dining restaurant Daalder dat hier gevestigd was.
Een nieuwkomer met een bijzonder internationaal karakter. Kafé Kontrast heeft namelijk een Scandinavische, Indonesische keuken!
Een bijzondere combi die we niet vaak zien, maar waar we absoluut meer van willen! Zo staat er bijvoorbeeld gegrilde knolselderij met een citroengras beurre blanc op de kaart, sambal gegrilde garnalen en een ‘platter of the week’ met diverse heerlijkheden uit Scandinavië, met Franse en Indonesische invloeden.
In het Noorden weten ze ook wel hoe je moet brunchen en de kaart zorgt dan ook voor de nodige keuzestress. Van smörrebröd met huisgemaakte jam, tot nasi koning (Indonesische gele rijst). En van Cinnamon bun French toast tot Zweedse gehaktballetjes.
Kafé Kontrast weet zich, zoals de naam al impliceert, goed te onderscheiden!
Van donderdag tot zaterdag kun je hier heerlijk dineren en in het weekend schuif je aan voor een riante brunch. Lees hier over ons diner bij Kafé Kontrast!
Hij liet even op zich wachten, maar deze culinaire Mexicaanse nieuwkomer is eindelijk open!
Een restaurant dat de smaken van Mexico naar Amsterdam brengt. Chef Joan Bagur is in het land zelf in de leer gegaan en na het succes van OAXACA in Barcelona, is het nu tijd voor Amsterdam.
Niet alleen de gerechten zijn traditioneel Mexicaans, maar ook de bereidingswijze. Zo wordt de guacamole gemaakt in een echte molcajete en er wordt op houtskool gegrild! Verwacht lekkere Mexicaanse gerechten die naar een hoger niveau zijn getild.
Een nieuw restaurant met een chique karakter. Voor wanneer je niet zomaar een hapje wilt eten, maar gaat voor een avond fine dining. R21 Amsterdam biedt een 6, 7 of 8 gangenmenu met diverse wereldse smaken. En, je kunt er ook nog een supplement kaviaar bij krijgen.
Mocht je niet zo ruim zitten in tijd, dan is a la carte bestellen ook mogelijk. Maar als je er dan toch bent, raden we aan je tijd te nemen en je te laten onderdompelen in een culinaire avond.
Seafood, we krijgen er nooit genoeg van. Zeker met het voorjaar in zicht!
Verse gamba’s, octopus, schepdieren, zeekraal of knapperige kibbeling. Bij Barracuda heb je het allemaal. Naast het menu zijn er ook nog dagspecials, dus vraag daar zeker naar wanneer je hier bent.
Het is een ruime zaak, dus ook met (grote) groepen kun je hier terecht. Heb je iets te vieren of wordt het weer eens tijd voor dat gezamenlijke etentje, dan is dit zeker een goede optie! Een tafel vol heerlijk eten is wat ons betreft het ultieme recept om een avond gezellig te tafelen!
Vorig jaar voegden we Café Garcon al toe aan deze lijst. Een daverend succes in de Amsterdamse restaurant collectie. Hetzelfde team opent nu Brasserie Margaux, een Franse nieuwkomer waar je terecht kunt voor Lekkere Franse gerechten. Het restaurant kent een uitgebreide kaart. Van een niçoise, tot fruit de mer, diverse vlees, vis, gevogelte én vega opties en een familie favoriet voor het toetje: crêpe suzette!
Uiteraard complimenteer je het menu met een mooi glas wijn of een goed glas bubbels.
Onlangs waren we in het Italiaanse Rome en wat hebben we hier lekker gegeten! De Italiaanse keuken is wat ons betreft toch wel een van de meest karakteristieke keukens. Zo aten we bijvoorbeeld cacio e pepe, een pasta met kaas en peper. Less is more.
Blij verheugd zijn we dan ook met de komst van Linquini, waar dit heerlijke gerecht op de kaart staat.
Een kaart met meer dan tien(!) verschillende pasta’s en diverse heerlijke antipasti. Een fijne plek om je even in Italië te wanen dus.
Afgelopen jaar zagen we vooral Franse en Italiaanse invloeden bij nieuwe restaurants. Het nieuwe restaurante DONA voegt daar nu Portugal aan toe! Portugal heeft een rijke gastronomische geschiedenis en Dona laat ons dat ervaren. Met een vier-gangen menu en shared dining gerechten, de zogeheten Petiscos zoals kabeljauw fritters, chorizo of een Portugese kaasplank!
Ook over de naam is nagedacht, ‘Dona’ (spreek uit: dow-nah) betekent namelijk ‘Mevrouw’, wat een vorm van respect uitdrukt.
De 4-gangen laten we aan de verrassing over, maar we kunnen alvast zeggen dat we absoluut langs gaan voor de octopus!
Van de Italiaanse keuken krijgen we nooit genoeg. Dus we zijn blij met het nieuwe Bar Barolo in Amsterdam Oud Zuid.
Een sfeervol restaurant waar je kunt genieten van ‘la bella vita’! Met een Italiaanse kaart met verschillende soorten gerechten. Rozemarijn focaccia, parmezaan, gemarineerde zeebaars of vitello tonnato. De keuze is reuze. En uiteraard kun je ook terecht voor een goede pizza!
En sla ook de toetjes niet over. Ga je voor de klassieke tiramisu? Of toch voor een sgroppino?
We kunnen er niet op wachten; het terras! Je kunt hier straks heerlijk in het zonnetje zitten in het voorjaar. Alsof je echt in Italië bent.
Nog maar net open en nu al wekenlang volgeboekt. Het nieuwe restaurant Bisous in De Pijp in Amsterdam trekt duidelijk de aandacht! Eigenaren Bas Noorman en Lowie Jansen brengen met Bisous een beetje haute couture naar Amsterdam.
Alleen het knallende interieur zorgt er al voor dat het een bijzondere avond uit wordt. Je kunt dineren aan de bar of aan een tafeltje en je hebt de keuze uit diverse heerlijke, Franse gerechten. Lees hier over ons bezoek aan Bisous!
Deze leuke, nieuwe bistro geeft een moderne twist aan de Chinese keuken. Kies voor het vijf-gangenmenu of bestel à la carte. Timo de Beurs creëert smaakvolle Chinese creaties met een Europese twist. Drink er een lekker glas wijn bij en laat je verrassen door de vinyls die later op de avond worden gedraaid!
Je vindt Café WU op de Dapperstraat en je kunt er dinsdag tot en met zaterdag eten.
Op de bruisende NDSM werf bevindt zich al een tijdje NEXT, het concept van Michiel de Vries en Sjoerd Steenbeek. Een zaak die niet in een hokje te plaatsen is, maar ook weer alle hokjes aankruist. Waar Amsterdam niet alleen komt om de eten en drinken, maar voor het creëren van nieuwe herinneringen. Een grote open ruimte die mensen met elkaar verbindt.
En nu zijn ze klaar voor de next step. Met Jaimie van Heije als nieuwe signature chef van het restaurant, start een nieuw hoofdstuk. Van Heije zal een aantal van zijn classics meenemen naar de nieuwe keuken, maar ook innoveren. Denk aan miso-aubergine of de oester met bloedsinaasappel en mezcal. Het barteam van NEXT zorgt voor een passende cocktail.
Je kunt de hele week bij NEXT terecht vanaf 09.30 tot de late uurtjes.
Bij een vernieuwd Conservatorium Hotel, hoort natuurlijk een nieuw restaurant. Dus, daar is Barbounia. Een plek waar Mediterraanse smaken samenkomen.
Je kunt hier de hele dag terecht, dus naast lekker dineren kun je hier ook riant brunchen! De kaart is zeer uitgebreid met vlees, vis, vega, salades, sides en meer. Er staan klassiekers op én verassende gerechten. Zo hebben we hoge verwachtingen van de wagyu prosciutto, vinden we een mooi gegrilde vis altijd lekker en bestellen we zeker diverse groente gerechten erbij!
Een leuk, nieuw restaurant/bar in het centrum van Amsterdam. Met het grote horeca aanbod in dit deel van de stad, vinden we het soms lastig om te bedenken waar je gewoon even lekker kunt eten in hartje centrum. Het nieuwe Trees op de Zeedijk biedt de uitkomst! Met een wisselend 4, 5 of 6 gangen menu mét wijnpairing! Daarnaast kun je het menu aanvullen met klassiekers zoals oesters en kazen.
En naast diner, kun je in het soutterain terecht in de bar! Voor een cocktail, lekkere bites en natuurlijk muziek!
Fine dining meets comfort food. Bij Restaurant Showw krijgt je ‘best of both’. Onder leiding van Dorus Floris en Lendl Mijnhijmer is het restaurant ontstaan waarbij de passie voor innovatie van de culinaire industrie voorop staat. Smaak, presentatie en beleving komen allemaal samen in deze prachtige zaak die je eigenlijk gewoon in levenden lijve moet beleven.
Nog een bijzondere nieuwe zaak is The Siren. Het restaurant opent dit voorjaar en is afkomstig van het team achter Secret Garden, dus de verwachtingen zijn hoog!
De basis ligt in de Mediterranea met invloeden uit Spanje, Frankrijk, Italië en Griekenland. Maar je proeft het niet alleen in het menu, ook in het interieur heeft een Zuid-Europese touch! Of je nou een rustig lounge plekje opzoekt of de open keuken bewondert aan de bar, bij The Siren begeef je je even in een andere wereld. Verwacht dus finesse, een bijzondere ambiance, heerlijke gerechten en laat je verrassen.
We waren al benieuwd wat er voor het voormalige ‘Dapper’ in de plaats zou komen. En onlangs opende het nieuwe Jacob hier de deuren! Op de Bilderdijkstraat opent de restobar waar je ongedwongen en gezellig kunt eten en drinken. Onder leiding van de Van Breda familie, die we onder meer kennen van café’s Weber en Helmers, belooft dit absoluut een succes te worden. Met Amsterdamse producten voor Amsterdamse gezelligheid met een Europees geïnspireerd menu.
En dan hebben we over het heerlijke terras nog niks gezegd. Je zit hier al vroeg heerlijk in het zonnetje, die er ook nog eens lang schijnt. En nu de zon zich al voorzichtig heeft laten zien, kunnen we niet wachten! Lees hier meer over ons bezoek aan Jacob.
Novi is een nieuw Italiaans buurtrestaurant, bedoeld voor families die lekker willen eten. Geen focus op een hippe uitstraling, maar oog voor kwaliteit en Italiaanse traditie.
De eigenaren, Eshwin en Maarten, kennen we al van De Kop van Oost, wat al ruim vijf jaar een succes is.
Een no-nonsens, fijn huiskamerrestaurant waar families tijd met elkaar doorbrengen onder het genot van goed, Italiaans eten. Van een espresso in de ochtend, tot een bordje pasta met een glas wijn voor diner.
Een nieuwe Amsterdamse zaak waar iedereen welkom is voor een happie en een borrel; Riot Restobar. Een plek waar Amsterdammers, nieuwkomers en toeristen elkaar tegenkomen en met elkaar proosten op het rauwe randje van Amsterdam en de geschiedenis. De naam is een eerbetoon aan de ‘Aardappeloproer’ in 1917, een opstand tegen het tekort aan voedsel tijdens de WOI.
Je kunt hier de hele dag terecht, want ze serveren ontbijt, lunch en diner! En uiteraard speelt de aardappel een grote rol op de hele kaart.
Een nieuw restaurant in een historisch pand. Je raadt het al, voorheen zat hier een Badhuis!
De nieuwe zaak biedt een cultureel podium die de buurt, en iedereen daarbuiten, verbindt. Een maandelijks wisselend programma geeft een ruime keus aan leuke evenementen om bij te wonen. Natuurlijk onder het genot van een lekker diner en een drankje. Zo kun je de ene avond dansen tot de late uurtjes en de andere avond een interessante lezing bijwonen.
Restaurant Badhuis werkt ook samen met andere zaken. Bijvoorbeeld tijdens de Omakase diners by ‘Sushi Noord’, een zaak waar we eerder dit artikel over schreven.
Een interessante en gezellige nieuwe spot om samen te komen dus. Je kunt er de hele dag terecht voor ontbijt, lunch en diner en op de kaart vind je wereldse gerechten. Van diverse soorten flatbread, octopus, ravioli en entrecote. Voor ieder wat wils dus!
De Japanner Zuid
De Japanner is al jaren een bekend fenomeen in Amsterdam. Waar je ontspannen kunt genieten van Japanse bites, een biertje én natuurlijk sake! Je eet hier heerlijke Japanse gerechtjes. Van sushi, versgesneden sashimi tot knapperige katsu! En de sfeer is ook nog eens heel gezellig.
Het succes van De Japanner is niet onopgemerkt en ze openen nu zelfs een vierde locatie! Een nieuwe zaak in Amsterdam Zuid, waar eten en cultuur samenkomt. Wij hebben al een datum geprikt om er heen te gaan!
In het Andaz Amsterdam op de Prinsengracht maakt het voormalige Bluespoon plaats voor het nieuwe Prins en Aap. Een ‘ barstro’ waar je lekker kunt eten, maar er ook grote focus ligt op de cocktails met een ode aan Amsterdam. Het nieuwe restaurant heeft een bijzonder interieur dat met AI gecreëerd is en linkt aan de Gouden Eeuw.
Je kunt hier overdag lekker brunchen of lunchen met diverse soorten ei gerechten, salades of broodjes.
De dinerkaart is divers en twee-delig. Ga je voor shared dining? Probeer dan bijvoorbeeld de diverse soorten vlees en vis gerechten, zoals octopus, oesters, popcorn kip maar ook gerookte baba ganoush met flatbread of gewoon lekker Amsterdamse bitterballen.
Grotere trek? De kip piri piri trekt onze aandacht, maar ook de houtskool geroosterde zalm of de huisgemaakte brioche met kreeft en krab. De producten worden lokaal ingekocht, dus vergeet de Hollandse kaasplank niet om mee af te sluiten!
De cocktails worden gemaakt door niemand minder dan prijswinnend barman Nikos Bakoulis. Nikos gebruikt lokale, Nederlandse ingrediënten voor de cocktails, dus wij zijn benieuwd naar zijn creaties!
Een nieuw restaurant in De Pijp, geopend door de eigenaren van Little Collins. Brio, op de Eerste Sweelinckstraat, is een zusterrestaurant en heeft een Italiaanse kaart met een moderne twist. Je kunt hier lekkere, verse pasta’s eten, maar ook andere seizoensgebonden gerechten. Zowel binnen als buiten kun je zitten en hangt er een gezellige sfeer. Een fijne, nieuwe plek voor een hapje buiten de deur dus!
Een nieuwe toevoeging aan de Caron familie! Na Café Caron, Catine de Caron en Petit Caron, open nu Tannay de deuren. Het nieuwe restaurant, wat voorheen Restaurant De Gouden Reael op het Realeneiland is onder leiding van Chef Thomas Demuth een nieuwe weg in geslagen. Zijn franse kookstijl is afkomstig uit de Bourgogne waarbij hij inspiratie haalt uit de kookkunsten van zijn moeder vroeger.
Je kunt bij Tannay kiezen voor een 5-gangen chef’s menu of à la carte en proef daarbij ook zeker de wijnen uit de Bourgogne, Loire en de Champagnestreek.
Het nieuwe Barlotta in Amsterdam brengt je al het lekkers uit Zuid-Europa. Voor als je gewoon geen zin hebt om te kiezen maar wel ergens een hapje wil eten. Van paté, paling of ansjovis op brioche, tot groene asperges, artisjokharten en patatas bravas. Pata negra, escargots, maar ook ravioli met tomaat en feta. Kortom, de keuze is reuze en Barlotta is dan ook de uitgelezen plek om met vrienden gezellig een avond te tafelen!
Maandag en zondag zijn ze gesloten, maar de rest van de week kun je tot de late uurtjes hier aanschuiven en waan je je in gezellige, Zuid-Europese sferen!
Café Enté
Een bruin café waar je ook kunt lunchen en dineren. Met die insteek werd Café Enté in het leven geroepen. Waar je lekker, goed, bourgondisch kan eten en terecht kan voor een biertje in de kroeg. Een vernieuwd. Amsterdams concept in de Jordaan.
Op het menu vind je diverse lekkere gerechtjes zoals saucijzen broodjes, braadworst met piccalilly en diverse groentegerechten zoals de witte asperges. En als hoofdgerecht zijn er wisselende gerechten waaronder een mooi stukje vlees, of een kleurrijk groentegerecht. Zo viel ons oog al op de pompoengratin met salsa verde!
Eetcafé Kikkie heeft een nieuwe buurman. Namelijk Christiaan Smit, een dinerzaak in de stijl van een Engelse pub in de Jordaan. Je kunt hier kiezen tussen een 4- of 5-gangen menu met ongecompliceerd, lekker eten. Perfect voor de komende, koude winterdagen.
Op de kaart staat bijvoorbeeld gestoofde inktvis en gebakken kalfstong, maar ook lekkere vegetarische opties. Daarnaast zijn er dagelijkse specials en biedt de wijnkaart een ruime keuze om een mooi glas te drinken bij je diner.
Lees ook: De leukste terrassen in Amsterdam, Restaurants in Amsterdam Noord en Restaurants in Amsterdam West