Kaagman & Kortekaas

Kaagman-kortekaas

Wanneer je de pittoreske Sint Nicolasstraat in loopt en het welbekende en inmiddels zeer gesettelde Amsterdamse Kaagman & Kortekaas bord al kan zien beginnen de kriebels te komen. Eten in een van je favoriete restaurants maar nu samen met 7 andere gasten is altijd een risico. Zullen zij net zo lyrisch zijn als jijzelf? Zeker met het oog op de gedurfde combinaties die er menu en wijnkaart staan.

Bij binnenkomst vervalt direct alle twijfel. Na een ongecompliceerd heerlijk hartelijk welkom, zonder te veel poespas gaan we aan tafel. Een lekker lange houten tafel die de ongedwongen, relaxte sfeer van het restaurant ten goede komt. Sprankelende gastvrouw van de avond Caitlin adviseert voor het aperitief de Domaine de Trotereau een bijzonder verassende Sauvignon Blanc uit de Loire (Quincy). Fris en fruitig, maar dan net complexer dan we van een Sauvignon Blanc gewend zijn. Lekker!

Kaagman-kortekaasDe amuse van huisgemaakte worst valt goed in de smaak en ook het versgebakken speltbrood. Mijn enthousiasme groeit direct wanneer ik naast olijfolie en gezouten boter ook zeer luchtig gekloppen reuzel op tafel zie staan. De toon voor de gedurfde combinaties die ons ongetwijfeld nog te wachten zijn is daarmee direct gezet.

Wij kiezen voor het 4-gangen weekmenu maar 5- en 6-gangen behoort ook tot de opties. Het voorgerecht is een goed begin; filet van Waddenzee Harder, eenden ham, oester, rabarber, kalverzuring, Hermit gin, tuinbonen en peccorino. Deze wordt vergezeld met een Val Dei Molini een Chardonnay afkomstig uit Custoza vlak bij het Gardameer.

Ook de tweede wijn is zeker geen standaard keuze. Caitlin serveert ons een glas Domaine Chapoton, een Côte de Rhône wijn, maar dan de Blanc versie. Een wijngaard die vooral bekend staat om zijn dieprode, karakter volle wijnen heeft een onvervalste ronde, licht boterige witte wijn met een zoetje. Verwachting is dan ook dat het tussengerecht een powerhouse zal zijn. Die wordt dan ook meer dan waargemaakt; snoekbaars, foie gras, aardpeer, mierikswortel, hazelnoot en biet. Goddelijke combinatie en echt het ster gerecht van de avond; hard to biet it!

Zelfs het hoofdgerecht met verschillende bereidingen van het Vlaams Duroc Varken en het dessert met kers, yoghurt, verveine, dragon en chocolade kon dit tussengerecht niet helemaal doen vergeten.

Kaagman-kortekaasToch maak ik direct een groot compliment aan Giel Kaagman om in deze tijd (met zoveel fit food trends) zo’n mooi stuk varkensvlees in verschillende bereidingen als hoofd te serveren; boterzachte gebraiseerde varkenswang, krokant gebakken en toch super mals buikspek. Echt een ode aan het Vlaamse varken.

Bij Kaagman & Kortekaas gaat het echt om het product, ambacht, verassende smaken. Een echte aanrader voor de Bourgondiërs met lef.

Kaagman & Kortekaas

Sint Nicolaasstraat 43

Amsterdam

Lees ook: Dineren bij Restaurant Vermeer in Amsterdam