De Silveren Spiegel. Dutch Cuisine op z’n best

De Silveren Spiegel. Dutch Cuisine op z’n best

In de charmante trapgevelhuisjes in het centrum van Amsterdam bevindt zich restaurant de Silveren Spiegel. Het authentieke interieur met opvallende details uit de Gouden Eeuw, zoals de open haard en houten trap, geven een huiselijk gevoel. Eén van de leukste kenmerken van dit restaurant vind ik dat het een echt familiebedrijf is. Vader Jim van der Hoff is sommelier, zoon Yves van der Hoff is chef en zijn verloofde en moeder zijn gastvrouw. Een combinatie die werkt. En dat hebben we gemerkt.

De Silveren Spiegel. Dutch Cuisine op z’n bestWe worden vriendelijk ontvangen door de ervaren bediening en er wordt boeiend verteld over de rijke historie van het pand. We starten de avond met de Silveren Spiegel cocktail die uit Zilverwater jenever en champagne van Barons de Rothschild bestaat. Een leuke en originele combinatie. Vervolgens krijgen we de menukaart toegereikt die keuze biedt uit à la carte en een vier- t/m achtgangenmenu. Wij kiezen voor het aanbevolen zevengangenmenu.

De Silveren Spiegel. Dutch Cuisine op z’n bestDe drie amuses waar we mee van start gaan smaken direct naar meer. Met als uitblinker het Amsterdamse uitje met ossenworst. Chef Yves heeft hier een originele twist aan gegeven waardoor het letterlijk een smaakexplosie in je mond is. Hierna wordt het eerste gerecht gepresenteerd. Noordzeekrab met dragon, een sesamkoekje en een sabayon van strandkrabben. Dit gerecht is niet alleen een plaatje, het is ook direct één van mijn persoonlijke favorieten. De krab is heerlijk zachtgegaard en past goed bij de zoete tonen van het sesamkoekje. Daarnaast is het fris, luchtig en goed op smaak… met een glas Pinot Gris uit Limburg ernaast is het een gouden combinatie.

De Silveren Spiegel. Dutch Cuisine op z’n bestChef Yves van der Hoff maakt in zijn keuken voornamelijk gebruik van producten die afkomstig zijn van Hollandse bodem. Omdat het restaurant ambassadeur is van de Dutch Cuisine, is het geen verrassing dat de platte oester van het volgende gerecht uit Zeeland komt. De oester wordt op spectaculaire wijze geserveerd met mosselen, kokkels, Hollandse garnalen, venkel, zeekraal en champagnesaus. Het heeft een fijne ziltige smaak, is romig en perfect in balans. De Marsanne uit de Rhône die hierbij geschonken wordt is een licht boterige witte wijn met houttonen en tevens mijn favoriete wijn van de avond.

De Silveren Spiegel. Dutch Cuisine op z’n bestWe vervolgen de avond met een vegetarisch gerecht. Een terrine van groente met zwarte knoflook, chips van truffelaardappel en een demi-glace van groente. Wederom perfect in balans. Ook heeft het een klein zuurtje en de demi-glace is krachtig en heel smaakvol. Het geheel gaat goed samen met de elegante Grüner Veltliner van wijngaard Löwenstein.

De Silveren Spiegel. Dutch Cuisine op z’n bestDe absolute winnaar van de avond is de langzaam gegaarde kabeljauw die geserveerd wordt met spinaziecrème, drie bereidingen van prei en beurre noisette. De garing is per-fect en de verschillende structuren van prei geven een fijne bite aan het gerecht. Het gerecht wordt gecombineerd met de krachtige Chardonnay van Bernardus uit 2016.

De Silveren Spiegel. Dutch Cuisine op z’n bestMijn hoofdgerecht bestaat uit kwartel met wortel, schorseneren, raapsteeltjes, VOC kruiden en gevogelte saus. Erg smaakvol en ook nu is de garing perfect. Sommelier Jim serveert er een aangename Dolcetto bij van het italiaanse wijnhuis Luigi Einaudi. De goede wijncombinaties zijn zeker niet onopgemerkt gebleven. Zo is de wijnkaart al sinds 2013 erkend door Wine Spectator.

De Silveren Spiegel. Dutch Cuisine op z’n bestEen andere highlight is het dessert. Vaak een gang waar restaurants een steekje laten vallen, maar niets is minder waar bij de Silveren Spiegel. Rabarber gecombineerd met een cilinder van patisseriecrème, getoaste witte chocolade en rabarbersorbet is een schot in de roos. Naast de geweldige opmaak heeft het veel verschillende structuren. Het is zoet, zuur, fris, romig… één van de beste desserts die ik de laatste tijd in restaurants heb gegeten.

De Silveren Spiegel. Dutch Cuisine op z’n best

Kortom, ik ben erg te spreken over de Silveren Spiegel. Alle gerechten zijn perfect in balans en de garingen zijn fantastisch. De museumachtige ambiance maakt het plaatje compleet.

De Silveren Spiegel

Kattengat 4-6

1012 SZ Amsterdam

Lees ook: De leukste restaurants van de Jordaan, Franse restaurants en de beste sushi van Amsterdam.