Champagne Deutz organiseerde afgelopen maand in samenwerking met Michelinsterrestaurant ’t Ganzenest een prachtig champagne diner. Als Bourgondiër pur sang is dat natuurlijk een avond waar ik graag bij was.
Restaurant ’t Ganzenest vind je in Rijswijk, in het pand waar jarenlang Michelinsterrestaurant Niven van Niven Kunz gevestigd was. Na de overname mocht ook ’t Ganzenest in 2022 hun eerste ster in ontvangst nemen. Reden genoeg om eens langs te gaan voor een gastronomische ervaring.
We beginnen de avond eerst met een aantal amuses en natuurlijk de klassieker van het wijnhuis: Deutz Brut Classic. Veel restaurants schenken deze champagne als hun huischampagne. Hij is lekker fruitig en vol van smaak. Ideaal om een avond mee te starten.
Champagne wordt zo vaak als aperitief geschonken, dat je bijna vergeet dat het ook een uitstekende begeleider is voor een volwaardig diner. Chef Erik Tas heeft een mooi menu samengesteld dat naadloos aansluit bij de verschillende champagnes van Deutz.
Om te beginnen een koud voorgerecht van kreeft met bloemkool, kropsla en augurk. Ze serveren hierbij een mooi glas brut rosé Sakura. Deze frisse limited edition champagne heeft fruitige tonen van kersen, framboos, aardbei en een vleugje rode bes. Heerlijk! Hij wordt gemaakt van 90% Pinot Noir en 10% Chardonnay, en maar liefst 80% van de druiven van deze top rosé komen van de premier of grand cru wijngaarden.
We vervolgen de avond met een warm gerecht van zeebaars met coco blanc, cantharel en mosselen. Hierbij proeven we Deutz Vintage 2015. Alleen in de beste wijnjaren maakt Deutz een vintage champagne. En 2015 was dus zo’n top jaar. Voor de vintage blend zijn de 3 bekende druivenrassen gebruikt, Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Dit trio staat garant voor een fruitig en verfijnd glas champagne.
Het paradepaardje van Deutz is Amour de Deutz. Tijdens het diner proeven we jaargang 2011. Deze bijzondere wijn wordt uitsluitend gemaakt van de allerbeste Chardonnay druiven van de oudste wijngaarden. Het resultaat is een zachte, lichtgouden champagne met een verfijnde bubbel. Heel elegant. De nootachtige tonen (hazelnoot en amandel) voeren samen met een vleugje abrikoos en perzik de boventoon. Deze combineren dan ook uitstekend bij het gerecht van tarbot met pata negra, knolselderij en beurre blanc. Een ware smaaksensatie, en een tongstrelende champagne om écht even rustig van te genieten.
De pareltjes zijn uit de wijnkelder gehaald voor deze speciale gelegenheid. Hommage a William Deutz Parcelles d’Ay 2015 is er daar een van. Deutz heeft deze champagne voor het eerst in 2019 op de markt gebracht en is slechts in beperkte oplage beschikbaar. Deze 100% Pinot Noir champagne is afkomstig van La Côte Glacière. Dit perceel van Deutz ligt direct achter de kelders in Aÿ. De smaak van deze blanc de noir is super rijk en heeft een hele mooie lange afdronk. We proeven o.a. aroma’s van witte perzik, honing en peer. Neem vooral even de tijd om de verschillende lagen uit deze champagne tot hun recht te laten komen, want hij ontwikkelt zich nog gedurende de gang. Erik serveerde hierbij als hoofdgerecht kalfsvlees met couscous, aubergine en salie.
Tot slot een taartje van amandel, framboos en aardbei als pairing bij de Deutz Demi-Sec. Deze wordt gemaakt van Chardonnay en Pinot Noir en smaakt een beetje honingachtig gecombineerd met wit tropisch fruit.
Van amuse tot en met het dessert kun je dus uitstekend uit de voeten met Champagne Deutz. Wil je ze nu ook eens zelf proeven? Dan bestel je deze o.a. bij De Bijenkorf en bij Gall & Gall. Of je boekt een tafeltje bij ’t Ganzenest en laat je net als ik in de watten leggen bij dit Michelinsterrestaurant.
Lees ook over de wijnen van Domaines Ott of de tips voor een reisje naar de Champagne.