Botanica in Den Haag

Botanica in Den Haag

Botanica bevindt zich in het Voco Hotel aan de Kneuterdijk in het centrum van Den Haag. De entree is indrukwekkend met veel licht, groen en bijzondere vlinderdecoraties. Het concept van Botanica is simpel, goed en net als de naam en entree al doen vermoeden vooral groen.

Botanica kiest namelijk nadrukkelijk voor lokaal en duurzaam en gaan daarmee voor een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Daarbij spelen groenten de hoofdrol op het seizoensgebonden menu. Ze gaan daarbij voor eigen teelt en huisgemaakt en werken hiervoor nauw samen met lokale (Haagse) leveranciers.

In hun eigen woorden : “We willen laten zien welke mooie groenten en fruit we in Nederland hebben en wat voor creatieve gerechten we ermee kunnen creëren”.

Botanica Den Haag

Wat ons betreft  nog meer aanleiding om vol verwachting uit te kijken naar het speciale 3-gangenmenu van de avond.  Na een hartelijk welkom met als feestelijk aperitief een tulpensiroop met Haagse jenever van Van Kleef en perzik tonic. Kregen we als eerste een lekker vers zuurdesembroodje geserveerd met fijne luchtige boter. Waarvan je echt niet zou raden dat deze vegan is!

Botanica in Den Haag

We mochten per gang steeds twee verschillende gerechtjes proeven en als voorgerecht waren dit bietjes (krootjes zoals de die in Rotterdam noemen) met bramen, radijs, rode kool en roos. Een mooi dieprood/paars geheel met aardse en frisse smaken. Maar onze favoriet was toch wel de tomaat. Een fris gerecht met een uitgesproken smaak, vooral de saus van rooibosthee en lavas plant (de bekende maggiplant) maakte het een zeer smaakvol geheel.

En naast een mooi concept, waren de gerechtjes stuk voor stuk ook mooi opgemaakte plaatjes om te zien en uiteraard proeven.

Bij de gerechtjes kregen we twee smaakvolle wijnen uit Italië geserveerd. Een rode Velenosi Rosso Piceno uit de wijnstreek Marken, een combinatie van Montepulciano en Sangiovese druiven. En een lichte witte variant, een biologisch GIOL verduzzo uit Veneto. Een Italiaanse lentedag in een glas en dus echt een aanrader deze wijn!

Botanica in Den Haag

Als hoofdgerecht kregen we een volledig vegetarisch gerecht: groene kool met boekweit. En daarnaast mochten we ook de wortel met  parelgort en parelhoender proberen. Een lekker, licht gerecht met mooie smaken en texturen. Ook echt een favoriet van de avond.

En wat mij betreft is de maaltijd niet compleet zonder een lekker dessert. Dus extra fijn om er twee uit te mogen proberen. Er is ook een optie om af te sluiten met kaas uit de regio, maar als zoetekauwen zijn we toch voor die optie gegaan. En dat was zeker geen verkeerde keuze. Allereerst een cheesecake van Doruvael kaas met kersen en citroen. En daarnaast een fijn dessert met honing in de hoofdrol, pompoen, duindoornbes en bijenpollen. Een plaatje om te zien en erg lekker om op te eten.

Botanica in Den Haag

We hebben een fijne avond gehad en genoten van het concept en de groene omgeving. Met groente in de hoofdrol, maar ook een beetje (lokaal) vlees. Doordat de gerechtjes verfijnder zijn is het voor iemand met een grotere eetlust aan te raden bijgerechtjes te bestellen. Maar dat zou je er zeker niet van moeten weerhouden om hier toch een keer te gaan eten en de Dutch Cuisine van Botancia zelf te ervaren!

Botanica (VOCO Hotel)

Kneuterdijk 8

Den Haag

Lees ook: lunchen in Den Haag, koffiezaakjes in Den Haag of borrelen in Den Haag.