Tunesische sferen bij Zitoun in Den Haag

Tunesische sferen bij Zitoun in Den Haag

Wat zijn we blij dat het eindelijk lekker weer is en dat de horeca steeds meer open kan. Voor ons een mooi moment om nieuwe, leuke plekjes in onze stad achter de duinen te (her)ontdekken. We trappen meteen goed af bij Zitoun in Scheveningen. Een fijne nieuwkomer in Den Haag, waar we ons even heerlijk op vakantie wanen.

En dat is ook precies de bedoeling: Zitoun is de Mediterraanse bistro met Tunesische twist van Chef Mo en maître Annemieke, en met dit unieke concept willen ze graag zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met de Tunesische keuken en gastvrijheid.

Tunesische sferen bij Zitoun in Den Haag
Foto: Annick Meijer

Wat ons bij binnenkomst direct opvalt is de hartelijke en huiselijke sfeer bij Zitoun. Die ze zelf omschrijven als een gevoel van thuiskomen (in hun huis). En zo voelt het voor ons inderdaad ook. We mochten aanschuiven aan een fijn tafeltje op het terras, met als aperitief een frisse homemade citronade en een schaaltje Tunesische olijven. Deze olijfjes worden in het Tunesisch zitoun genoemd en vormen de inspiratie voor de naam van het restaurant.

En dan gaat onze culinaire reis van start. Chef Mo combineert zijn Tunesische roots met de ruime ervaring die hij heeft opgedaan in Amsterdamse (sterren)restaurants. Dit merk je goed terug in de gerechten die we vanavond mogen uitproberen. We beginnen met de mezze Zitoun Royale een heerlijke proeverij van allemaal kleine gerechtjes (mezze genoemd) die stijl- en sfeervol worden opgediend in kleine bakjes. Zo staat de tafel meteen gezellig vol, met onder andere een smaakvolle wortelsalade, hummus en een speciale Tunesische loempia, tortilla en salade en uiteraard olijfolie en brood.

Tunesische sferen bij Zitoun in Den Haag
Foto: Annick Meijer

Voor ons is dit de eerste kennismaking met de Tunesische keuken en door dit voorgerecht hebben we de smaak te pakken.

Naast diverse (homemade) limonades kun je bij Zitoun ook wijnen bestellen die goed samengaan met de verschillende gerechten. Een royale proeverij vraagt uiteraard om bubbels, dus kregen we er een goed glas Cava bij geserveerd (Cava d’arciac seleccio brut).

In principe is het voorgerecht al voldoende als lichte maaltijd bij de borrel. Maar vanavond ervaren we naast de heerlijke smaken ook de Tunesische gastvrijheid en dat houdt in: riante Arabische porties.

En dat vinden we uiteraard niet erg. We vervolgen de reis met twee verschillende hoofdgerechten. Een Tunesische variant van paella, waarbij de risotto gemaakt is met een smaakvolle bisque, met daarop dorade, gamba’s én mosselen. En als tweede gerecht couscous met kip, geroosterde groenten en saus, geserveerd in een mooie Tunesische Tajine.

Chef Mo serveert de gerechten zelf uit en de passie en liefde voor zijn vak (en de gerechten) zijn daarbij niet te missen. Dat voegt net dat extra’s toe aan de lekkere gerechten.

Tunesische sferen bij Zitoun in Den Haag
Foto: Annick Meijer

Qua wijn drinken we er een fruitige sauvignon/chardonnay bij (Mas des lauriers branche), die door het exotische fruit ook goed past bij onze ‘vakantievibe’.

En natuurlijk zeggen we ook geen nee tegen een dessert. Geheel in stijl krijgen we hier traditionele Tunesische thee bij geserveerd. En ook dit keer mogen we twee verschillende gerechten proeven. Een heel frisse tartaar van watermeloen met Gin, witte chocolademousse en pistache ijs. En een heerlijk zoet (en ietwat machtig) dessert van dadelcake met verse chocoladesaus en walnoot ijs. Niet alleen aan de smaak, maar ook aan de presentatie van de gerechten wordt veel aandacht besteedt.

Al met al is onze culinaire reis naar Tunesië dus zeer goed bevallen en zeker voor herhaling vatbaar. We zijn blij dat Mo en Annemiek (die zelf in Amsterdam wonen) ervoor gekozen hebben om hun restaurant met dit unieke concept hier in Den Haag te openen. Scheveningen heeft er wat ons een must-visit bij!

Zitoun

Stevinstraat 170

Den Haag

Lees ook: lunchen in Den Haag, restaurants in Den Haag of de leukste strandtenten van Scheveningen.