Als foodies weten we natuurlijk wel dat ieder seizoen een eigen truffel kent. Toch is het innerlijk verlangen naar deze lekkernij in de herfst en winter groter. Wellicht omdat de aardse tonen en diepe smaken ons verwarmen in koude tijden? Wij zijn in elk geval klaar voor een prachtig najaar vol met truffel heerlijkheden en delen graag onze tips.
Restaurant Vinkeles (The Dylan Amsterdam)
Vinkeles, bekroond met een Michelinster, is al jaren één van die culinaire pareltjes die Amsterdam rijk is. Het restaurant staat bekend om zijn gezellige sfeer, professionele-ongedwongen service en vileine gerechten. Executive Chef Dennis Kuipers en zijn rechterhand Chef de Cuisine Jurgen van der Zalm schotelen hun gasten elke dag de mooiste creaties voor. Op de menukaart prijkt vanaf eind december een van de meest klassieke bereidingen met truffel “Truffes à la croque au sel”. En wellicht ook wel de grootste ode aan het product. Plakjes van de Tuber Melanosporum Vittadini, oftewel wintertruffel, worden gegaard in hun eigen jus en Port. De truffel wordt geserveerd met bierbrood en truffelboter. Elke hap van deze goddelijke combinatie is iedere zonde waard. Tevens toont dit gerecht in al zijn eenvoud de klasse van beide Chefs. Ze laten de truffel spreken; zonder poespas, zonder opsmuk, maar o zo lekker. Op dit moment staat een prachtig gerecht met de Witte Alba truffel op de kaart. De truffel wordt geserveerd met Carnaroli Superfino rijst, gepocheerde eierdooier en een saus van droge Sherry.
Echt een aanrader om eens aan te schuiven! En dat is niet alleen vanwege de virtuoze truffelgerechten.
Restaurant 5&33
Voor liefhebbers van shared dining is 5&33 een echte aanrader! Vanaf 20 november gaan ze (inmiddels conform traditie) weer van start met “ Truffle Tuesday”. Daarnaast is er ook het special vier-gangen menu toegewijd aan truffels…truffels en truffels. Ook hebben ze voor deze versie een bekende chef weten te strikken. Dit jaar slaan chef Mirko Bischèri en chef Julius Jaspers de handen ineen!
Een nieuwe, Italiaanse, ster aan het Amsterdamse front! Gevestigd in het exclusieve Soho House en zeker de moeite waard om te checken. Met bosrijke truffelstreken zoals Piemonte, waar onder andere de Alba truffel wordt gevonden, kan deze lekkernij niet op de Italiaanse kaart ontbreken.
Zo serveren ze bij Cecconi’s Angolotti del plin met zwarte truffel, Pizza uit de houtoven met wilde paddenstoelen, geitenkaas en zwarte truffel. Persoonlijke favoriet is de steak tartaar van kwartelei en zwarte truffel. Goddelijk!
De Kersentuin
In het hartje van Amsterdam Zuid vindt je Restaurant De Kersentuin. Een restaurant met meer dan 35 jaar geschiedenis die recent een nieuwe weg is ingeslagen. Zij mogen hiermee ook niet ontbreken tussen onze favoriete truffel adressen. Op 22 november organiseren ze een speciale avond, opgedragen aan de truffel. Als kick-off van de avond geeft Chef Patrick Kessler een Masterclass, daarna is het vijf-gangen genieten van truffels! De bijpassende wijnen komen onder andere uit Piemonte en dat voorspelt vuurwerk. “What grows together…..goes together”… en dat is bij truffels zeker waar. Aanrader!
Liefhebbers van de klassieke Franse keuken kunnen hun hart ophalen bij Restaurant de Compagnon. Al 25 jaar een vaste waarde in Amsterdam. Het restaurant staat garant voor een bourgondische avond met klassieke smaken. Begin bijvoorbeeld met het aardappelschuim, krokante aardappel, truffel en thee van paddenstoelen. Een klassieke combinatie geserveerd met een eigentijdse twist. Het heruitvinden van klassieke smaken behoord tot de signatuur van Chef Bert. Zonder uiteraard daarbij de klassiekers te vergeten. De vis van de dag wordt geserveerd met truffel en truffelroomsaus, de runderlende met Madeira (room)saus en truffel. Maar eigenlijk als je goed kijkt dan kan alles met truffel geserveerd worden. Klassiek en goed.
Restaurant BAUT
Het rondreizende circus van Chef Michiel van der Eerde is neergestreken aan de Spaarndammerstraat. Voor wie eerlijke, goede gerechten wil, met of zonder truffel is BAUT zeker aan te raden. Neem bijvoorbeeld de Maiskip met truffel, hazelnoot en eendenlever. Een variatie op het welbekende gerecht “Tournedos Rossini”. Ook kan je bij de bijgerechten een keuze maken uit lekkere truffelmayonaise. Heerlijk bij knapperige friet of als smeersel op een broodje.
Lion noir
Wanneer we het over Lion Noir hebben, heb ik altijd het gevoel dat je een geheim deelt. Niet alleen vanwege zijn ogenschijnlijk onverwachte locatie (in het hart van het meest toeristische deel van de stad) maar ook vanwege zijn buitengewoon heerlijke terras, gezellige interieur en fantastische menu. Op de kaart prijken moderne interpretaties van klassieke smaken. Bij voorbaat genieten dus! Als voorgerecht kan je bijvoorbeeld genieten van geroosterde bloemkool met oude Goudse oplegkaas, rucola, bloemkool-truffel crème en een heuse bitterbal met truffel. Met al die aardse maken zou je niet verwachten dat het een vegetarisch gerecht betreft. Maar goed als vleesliefhebber gaat mijn hart harder kloppen van de langzaam gegaarde (gebraiseerde) kalfssukade met knoflook polenta, kalfstong, coleslaw van spruiten én kalfsjus met truffel.
Geinspireerd om zelf aan de slag te gaan met verse truffel? Ga dan eens kijken bij Slagerij De Leeuw! Prijzig, ja….maar zo de moeite waard.
Als je echt wil uitpakken dan boek je een weekend naar Piemonte. Hier kun je overal de lekkerste truffelgerechten eten met geweldige wijnen uit het gebied. Lees hier meer over mijn wijnreis door dit gebied.
Lees ook: Chef’s table in Amsterdam, business lunch in Amsterdam of de leukste restaurants in Westerpark.