IJVERige uitbreiding te midden van de iconische NDSM-Werf

Binnenkort opent IJver op de NDSM-Werf in Amsterdam Noord. Ooit was het de grootste scheepswerf van de wereld, maar in de jaren 80 ging de Nederlandse Dok & Scheepvaart Maatschappij failliet. Tegenwoordig kennen we dit iconische stukje industrieel erfgoed als een underground hotspot waar allerlei creatieve stromingen samenkomen. De ooit zo seksloze roestige werf barakken en beton hebben plaats gemaakt voor gezelligheid. Dit is namelijk ook dé plek voor festivals en het stukje Amsterdam waar street art overall tegenkomt. Wat begon als een initiatief van Stichting NDSM-werf is uitgegroeid tot een nieuwe culturele hotspot van de stad Amsterdam.

Te midden van deze industrieel majestueuze locatie staat een verlaten, 100 jaar oude, Scheepsbouwloods. In de loods wordt nu hard gewerkt aan de realisatie van bar & terras IJVER. Compagnons Reinout Ezinga (bekend van Bar Baarsch, Café Vrijdag & Weesper), Sikko de Jong, Tim Jongens, Arne Kleijn en Chef Herman Klukkert werken hard aan de hernieuwde invulling voor dit industriële pareltje.

De uitdaging voor Team IJver zal worden om het industrieel erfgoed te verenigen met een hedendaags restaurant. De realisatie van deze wens ligt in handen van designer duo Adam Marshall & Teske Clijsen. Dit dynamische IJmuidense Duo staat betekent om haar geslaagde interieur & bouw ontwerpen met industrieel karakter. Tipje van de sluier is het behoud van het industriële karakter, maar dan met kleurrijke elementen. Persoonlijk hoop ik dat ze hier een stukje street art in zullen mengen.

Het restaurant zelf wordt een plek waar je de gehele dag terecht kan, van ontbijt tot aan diner en alles wat er tussen of na komt.

De leidraad voor de culinaire invulling zijn de bier-spijs combinaties. Wat mij weer even terug doet denk aan de tijd dat de Culture Bière zijn deuren opende aan de Avenue Champs-Élysées in de Franse hoofdstad.

Met 34 tapkranen, taptafels en eindeloos veel soorten bier belooft IJver de plek te gaan worden voor vele gezellige avondjes.

Terrasliefhebbers niet getreurd want naast de borreltafels en tapkranen komen er maar liefst twee grote terrassen bij. Het “buiten” terras heeft een oppervlakte van maar liefst 250m2, vanwaar je de mooiste uitzichten hebt over de stad en het IJ.

Daarnaast is er een overdekt terras van ruim 100m2 die zorg draagt dat je het hele jaar lekker met je biertje buiten kan zitten.

De ruigheid van de NDSM-werf wordt door Chef Klukkert doorvertaald in de menukaart. Deze zal gevuld worden met hartige comfort foods als een gestoofd haantje in Weizenbier, Jerk chicken en de authentieke curry worst. Allemaal van die gerechten die zo prettig samen gaan met een lekker glas, ijskoud, vers getapt bier. Het bijpassende zuur, volgens Amsterdamse traditie, wordt huisgemaakt.

Maar het blijft niet alleen bij de traditionele glaasjes bier, zo je er een heuse “Slush puppy”van kriekenbier proeven of één van de biercocktails.

Naast het restaurant biedt IJver straks ook legio mogelijkheden, voor privédiners, borrels en feesten.

Verwacht wordt dat IJver deze zomer al open zal gaan. Wij zien uit naar de heerlijke, koude, vers getapte bieren met hartige comfort foods op het terras.

Later meer!

IJVER – terras & bar

Scheepsbouwkade 72

1033 WM Amsterdam

Hou de website in de gaten voor meer updates.