Bluespoon Amsterdam: Eten van een sprookjesachtige blauwe lepel

Eten van een blauwe lepel; Bluespoon Amsterdam

Tijdens een zonnige woensdag avond schoven we aan voor een verfrissende smaaksensatie bij Bluespoon Restaurant & Bar in Amsterdam. Na een warm welkom, met een glas Ruinart Brut, vervolgden we onze avond met een “gepeperde” cocktail in de binnentuin.

Voor bekenden van het Andaz Amsterdam, waar Bluespoon onderdeel van uitmaakt, is het geen verrassing dat deze toverachtige (stille) oase het hart vormt van het hotel. De blauwe regen en Amsterdams aandoende fiets maken het sprookjesachtige plaatje compleet.

Bluespoon AmsterdamDe entree van de “Silent garden” is direct ook een mooie symboliek naar het verhaal van Alice in Wonderland. Het verhaal dat de leidraad vormt voor het Andaz. In het moderne sprookje volgt Alice het grote witte konijn in het konijnenhol. Ze valt neer voor een piepkleine deur. Wanneer ze deze opent ziet ze een prachtige tuin.

Het is mooi om te zien hoe subtiel, maar met behoudt van het centraal staand surrealisme en hoge level van absurditeit, Marcel Wanders het interieur, aan de hand van dit verhaal, invulling heeft gegeven. Net als in het boek, zijn er vele verwijzingen naar de literatuur en kunst. Deze zijn zonder enige vorm van voorspelbaarheid opgenomen in het interieur, met zijn open flow indeling. Het maakt nieuwsgierig en hongerig naar wat er nog meer volgt.

Bij binnenkomst in het Andaz Amsterdam val je direct binnen in de gezellige bar. Wanneer je doorloopt, de stapjes op, verandert het interieur (net als de decors in het verhaal) en word je ondergedompeld in het zeer uitgesproken maar sfeervolle restaurant.

Bluespoon AmsterdamHet behoeft geen groots inlevingsvermogen om hier de voorstelling te maken van een tafel vol theekopjes met aan het hoofd de Mad Hatter. Met onze eigen Mad Hatter van de avond, gastheer van ons gezelschap Theor, nemen we plaats in de serre.

Hier is door middel van een subtiel gordijn, een privé setting gecreëerd. Met uitzicht over de binnentuin is dit een zeer smaakvolle ruimte voor een goed diner. Wat bij aanvang van de avond al is opgevallen, is de grote diversiteit aan nationaliteiten binnen de witte- en zwarte brigade. Wat eigenlijk direct ook weer een mooie verwijzing is naar het verhaal. Denk hierbij aan de Harten koningin, Cheshire Cat of de Mock Turtle. Alle drie unieke, eigenzinnige en uitgesproken karakters.

De energieke Egle heet ons welkom en overhandigt het menu. Naast de keuzes uit het aantal gangen, kan je bij Bluespoon ook nog kiezen voor het Linker-, of Rechter menu. Het doel van deze opzet is het aanwakkeren van samen eten. Niet zo zeer als shared dining waarbij alle gerechten te midden van de tafel worden geplaceerd, maar meer in intieme setting, waarbij je met je metgezel afstemt. Eet jij links? Dan eet ik rechts? Op die manier krijg je de mogelijkheid om toch alle lekkernijen te proeven.

 

Bluespoon Mad Hatter's Sunday BrunchHet menu voelt Europees met een Nederlandse twist. Zo blijkt ook aan de getrouwe wijze waarop we diverse soorten brood bij de maaltijd geserveerd krijgen. De producten die gebruikt worden zijn van hoge kwaliteit en zo nu en dan zeer lokaal. Zelfs zo lokaal dat de verse kruiden afkomstig zijn uit de eigen binnentuin.

Theor heeft ons op het hart gedrukt dat Executive Chef Sander Bierenbroodspot vol op stoom is. En dat blijkt al uit de omschrijving van het menu. Er is gekozen voor niet alledaagse smaakcombinaties. En zijn we erop gewezen dat de gerechten niet alleen smaakvol zullen zijn maar ook visueel aantrekkelijk. Deze beloftes worden zeker ingelost. De kleuren spatten letterlijk van de borden af.

Eten van een blauwe lepel; Bluespoon Amsterdam

We vangen aan met een paar fijne amuses; een eclair van kaas met piccalilly, de Hollandse haring met Amsterdams zuur en Makreel rillettes. Een even bruisende Sommelier, Bianca, vertelt ons gepassioneerd hoe ze haar bijpassende wijnen kiest. De wijnen, zijn net als de dame in kwestie zelf, mediterraans, authentiek en bruisend. Zo worden verschillende gerechten gecombineerd met natuurlijke wijnen, die ongefilterd zijn of zelfs oranje van kleur.

De gerechten zijn allemaal smaakvol en uitgesproken. Iets wat goed bij mijn persoonlijke smaak palet past. Favorieten zijn toch wel de ceviche van corvina met avocado crème en lèche de tigre en de groene gazpacho met burrata en aardbei. Fris, zoet en een prettig zuurtje. Gewoon lente op een bord.

De krokant gebakken zwezerik met daslook en asperge en de gebakken foie gras in dashi met eekhoorntjesbrood zijn een fijne hartige opvolging na een fris en zoetig begin.

Eten van een blauwe lepel; Bluespoon Amsterdam

Als hoofdgerecht heb ik gekozen voor aubergine mousse met gebakken lamszadel, tomaat en pistache. Een mooie smaak balans na vier krachtige gerechten. Tevens een goede voorloper voor een zeer krachtig dessert van blauwe kaas, zure biet en rosé sorbet.

In het verhaal van Alice in Wonderland wordt ze wakker na een reis te hebben gemaakt door een surrealistische wereld. Deze is gevuld met uitgesproken karakters en kleurrijke figuren. Na zes krachtige en kleurrijke gangen, die gerealiseerd zijn door een energiek team met internationale en uitgesproken karakters rest ons alleen nog het vertrek naar huis. Morgen worden we wakker uit onze “Alice in Wonderland” droom met een zeer voldaan gevoel.

Bluespoon Restaurant & Bar

Prinsengracht 587

1016 HT Amsterdam

Lees ook over de Mad Hatters Brunch bij Bluespoon of restaurants in de Jordaan.