Ramos Pinto masterclass port blenden

Ramos Pinto masterclass port blenden

Je eigen port blenden met Ramos Pinto! Tijdens een exclusieve masterclass mocht ik onder begeleiding van Ramos Pinto’s masterblender Ana Rosas zelf port blenden. Super leuk en leerzaam!

Het wijnhuis werd in 1880 opgericht en is vandaag de dag een van de meest toonaangevende huizen van de Portugese Douro. Het bekendste zijn de port wijnen waar we tijdens de masterclass meer over leren, maar ze maken daarnaast ook mooie Douro wijnen. Daarover lees je hier meer.

Ramos Pinto port wordt bereid in het vinificatiecentrum Quinta do Bom Retiro. De druiven worden behandeld via de tradtionele lagermethode (stenen persbak die vroeger werd gebruikt om druiven met de voeten te persen). Door deze traditionele techniek wordt het sap extra efficiënt en met zorg uit de druif gehaald. Na de eerste stappen van het wijnbereidingsproces worden de wijnen vervoerd naar de historische wijnkelders in Vila Nova de Gaia waar ze een lang rijpingsproces ondergaan. Als de wijn eenmaal klaar is om geblend te worden gaat masterblender Ana Rosas aan de slag om de perfecte port samen te stellen. Hoe dat in zijn werk gaat leren we tijdens deze masterclass.

Allereerst proefden we natuurlijk de port zoals deze nu door Ramos Pinto wordt verkocht. We vergeleken de 10, 20 en 30 jaar oude port. Ons doel van de middag: creëer een wijn die zo dicht mogelijk bij de 20 jaar oude Tawny port komt. Hiervoor kregen we een prachtige blending kit met maatbekers, cilinders en pipetjes. Daarnaast een basis port van zo’n 21 jaar oud en kleine flesjes met port van 12, 30, 40, 60, 90 en zelfs 100 jaar oude port.  

Ramos Pinto masterclass port blenden

Dat het blenden een vak apart is begrijpt iedereen. Dus des te leuker is het om, onder leiding van een echte vakvrouw, zelf eens aan de slag te gaan met de verschillende blends en te zien hoe dit proces in zijn werk gaat. Het blenden komt natuurlijk erg nauw en we ervaren tijdens de masterclass welke impact slechts een paar druppels van een andere vintage heeft op het eindresultaat. Het bleek dus ook nog niet zo gemakkelijk te zijn om tot het voorbeeld van de 20 jaar oude blend te komen, met tonen van mandarijn, amandelen en noten.

Ramos Pinto masterclass port blenden

De kunst van het blenden is uiterste precisie in het doseren (begin voorzichtig!) en uiteraard proeven, proeven en nog eens proeven. Na ruim een uur testen kwamen we redelijk in de buurt van het gestelde doel. En daarvoor hebben we dus alle flesjes gebruikt, waaronder enkele druppels van de 90 en 100 jaar oude port! Ik had er geen idee van dat je voor een fles port die in de winkel wordt verkocht als 20 jaar oud, ook een kleine toevoeging van de oudste reserves van het wijnhuis wordt gebruikt om hem te perfectioneren en nog meer diepgang te geven.

Tot slot werden we getrakteerd op een glas met een bijzondere vintage port van 100 jaar oud. Een heerlijke afsluiter van een geslaagde en leerzame middag.

Ramos Pinto masterclass port blenden

Ben jij ook nieuwsgierig geworden naar de port wijnen van Ramos Pinto? Je koopt ze o.a. bij Bovino en Perfecte wijn.

Lees hier meer over Ramos Pinto wijnen of check dit artikel over de mousserende wijnen van het Engelse wijnhuis Rathfinny.