Nieuwe Chef voor Restaurant Breda

Restaurant Breda

Anastasios Metaxas is de nieuwe chef voor Restaurant Breda! Na een jaar in de keuken te hebben gewerkt, heeft het restaurant recent zijn nieuwe positie aangekondigd. Met zijn stijl om simpele gerechten met complexe smaken te creëren met oog op de seizoenen en de natuur, past hij helemaal bij het restaurant!

Anastasios Metaxas heeft nu de leiding in de keuken van het restaurant. Geen nieuwe omgeving voor hem, want hij werkt er al een jaar als sous-chef.
De visie van Breda past goed bij de nieuwe chef, die zijn creaties graag maakt met lokale producten met oog op kwaliteit en natuur. Een goede match met Breda dus, waar enkel met Hollandse ingrediënten wordt gewerkt.
Metaxas heeft het restaurant daar dan ook op uitgekozen. Waarin hij gerechten kan creëren met een simpel karakter, maar met bijzondere smaken en texturen.
Anastasios brengt een hoop op tafel. Hij heeft een leerschool gehad in Kopenhagen bij restaurant Geranium*** en deed vervolgens ervaring op bij The White Room* in Amsterdam.

Naast duurzaamheid op het bord, focust de chef ook op duurzaamheid binnen het team. Een hecht team is belangrijk voor het product dat je biedt. Dus in de keuken is naast ruimte voor werk en discipline, ook ruimte voor plezier. En dat proef je!

Wij gingen langs voor een lunch van 5 gangen met een passend wijnarrangement. 
Na een kleine amuse van krokante kabeljauwhuid met pil pil-mayo, citroen en bieslook begonnen we de lunch met een voorgerecht van makreel met gezouten radijs, tomaten- en gefermenteerd aardbeienwater, gerookte olie en bronzen venkel. Een prachtig bordje en ook nog eens vol smaak. De gerookte olie bracht het frisse gerecht een volle smaak.

Restaurant Breda
Restaurant Breda

Vervolgens kregen we een kleurrijk gerecht van gerookte biet, mierikswortelcreme, blauwe bes, kervel olie en een saus van karnemelk. Die laatste complimenteerde de rooksmaak van de biet goed en de mierikswortelcrème zorgde voor een kleine kick. 

De volgende gang was onze favoriet. Gekonfijte kabeljauw in boter met XO, limoen en beurre blanc van gefermenteerde kool. Een simplistisch ogend gerecht, met diepe, volle smaken. Helemaal in lijn met de stijl van de nieuwe chef van Restaurant Breda! De kabeljauw was heel zacht en smaakvol en de samenhang met de saus was precies goed. We dronken hier een Chablis bij met een zachtere smaak en wat mineralen. Complementair aan de subtiele smaken van de witte vis en het romige van de saus. 

Restaurant Breda
Restaurant Breda

Als hoofdgerecht kregen we een mooi stukje lamsvlees met auberginepuree met miso en hazelnoot. We dronken er een mooi glas Pinot Noir bij. Een wat vollere, rode wijn die goed paste bij de zwaardere smaken van het winterse gerecht. 

Om de smaak te cleansen kregen we een pre-dessert sorbet van duindoorn en chili met meringue, geroosterde boekweit en kruiden. Een klein tussengerecht met een hoop smaak en structuur!

En tot slot het dessert; ijs van zwarte sesam en miso yoghurtcrème, frambozencoulis, sesam crumble en frambozenmeringue.
Een heerlijk, fris dessert met een goede balans tussen zoet en zoute tinten en een zuurtje van de framboos. Een goede keus qua dessert naar onze smaak, want na vijf gangen hoeft deze niet te zwaar en te zoet te zijn.

Restaurant Breda
Restaurant Breda

Al met al een heerlijk gebalanceerd menu met gerechten die in de basis simplistisch lijken, maar toch complex zijn qua smaken en structuur. En allemaal goed op elkaar afgestemd! Een goede start voor Metaxas wat ons betreft en we kijken uit naar wat hij nog meer gaat creëren.

Je kunt bij Restaurant Breda ook kiezen voor het 3-gangen menu. Iets laagdrempeliger, maar dan kun je toch de creaties proeven van de nieuwe chef van Restaurant Breda.
Maar als je de mogelijkheid hebt, raden we zeker aan om voor de 5 gangen te gaan!

Je kunt de hele week bij Restaurant Breda terecht voor lunch en diner. Reserveren kan hier!

Lees ook: Nieuwe restaurants in Amsterdam 2024, Lunchen in Amsterdam en Restaurants in Amsterdam Oost