Op een mooie zomeravond onder het genot van een goed glas wijn suggereerde ik ooit dat je een persoon bijna zou kunnen omschrijven als een wijn. Karakter, vol diepgang, af en toe een bittere of juist hele zoete afdronk. Bijna als een gedicht.
Het bezoek aan MOS bracht me even terug naar deze zomeravond. En nee dat was in deze niet alleen door de gerechten maar de bezielende manier waarop sommelier Danilo invulling geeft aan zijn wijnen. Bij aanvang van de middag geeft hij al te kennen dat zijn selectie van wijnen niet standaard is maar getypeerd worden door wat hij lekker vindt. Zijn keuze voor wijnen zijn “spot on” en net zo sprankelend en gepassioneerd als zijn manier van vertellen.
Wanneer hij een glas dieprode bijna paarsachtige Consolation Red Socks inschenkt vertelt hij over de poëtische manier waarop deze tot stand is gekomen. In het zuidelijkste puntje van de Languedoc-Rouissillon, waar het droog is en uitdagend gebied voor wijnteelt, daar staan deze oude geleefde ranken die diepgeworteld zijn en mooie kleinere druiven leveren. Een oogst is “slechts” 400 liter wijn per jaar en dat maakt slecht 5 vaten en 2500 flessen.
De kers op de taart is de herkomst waaraan de wijn zijn naam ontleent want daar schuilt een mooi verhaal achter. Dat deze wijnmakers, met zoveel ogenschijnlijke onmogelijkheden, prachtige wijn weten te produceren geeft al aan dat deze met veel liefde is gemaakt. Dat deze druiven met de hand worden geplukt en daarna op traditionele wijze met de voeten worden geplet om dit rode goud te verkrijgen spreekt natuurlijk tot de verbeelding. In grote tonnen stampen de mannen op blote voeten op de druiven en persen zo voorzichtig het sap uit de druif om de wijn zo puur mogelijk te maken. Het resultaat; een wijn met karakter volle smaak…én: rode sokken… Het vocht van de druiven laat namelijk een afdruk achter op de voeten en enkels dus is het net of ze rode sokken aanhebben. En zo werd de naam geboren van deze prachtige wijn die volledig wordt gemaakt van Cargnan Noir.
Hij heeft een enorme diepgang. Tonen van bramen, zwarte bes, drop, laurier en kaneel. Alles schiet door je hoofd. Goddelijk! Bij MOS werd hij geserveerd met een mooie hoenderfilet, gekleurd met de inkt van inktvis, daarbij wat cantharellen, witlof en gepofte tapioca. Een waanzinnige combinatie waar we heel even stil van werden en daarna niet uitgesproken over raakten. Wat wijn toch kan doen.
Je kunt dus wel zeggen dat de wijn – met een naam die je waarschijnlijk als eerste doet denken aan baseball – ons zwaar heeft verrast. Wat ons betreft is dit een homerun.
MOS Amsterdam
IJdok 185
Amsterdam
Meer lezen over onze ervaring bij MOS? Check dan hier de hele review.