Het dorpje Barbaresco is piepklein maar absoluut de moeite waard om te bezoeken tijdens je rondreis door Piëmonte. In het oude centrum vind je slechts een paar restaurants en adresjes waar je wijn kunt proeven. Dit dorp dankt haar bekendheid in de eerste plaats aan de mooie wijnen die hier geproduceerd worden maar ook zeker door het grote en wereldberoemde GAJA wat hier gevestigd is.
GAJA
Dit huis is een van mijn favorieten en stond dan ook hoog op mijn wensenlijst om te bezoeken. Het had wat voeten in aarde maar het is gelukt om hier een afspraak te maken. Het huis GAJA is een familiebedrijf en om die reden laten ze eigenlijk geen bezoekers toe en houden ze hun focus op hetgeen ze doen en dat is natuurlijk wijn maken. Het huis GAJA behoort namelijk tot de top van de wijnwereld en geniet Internationale faam. De familie wordt geroemd door hun lef en de vernieuwende werkwijze waardoor ze Piëmonte vele jaren geleden wereldwijd op de kaart hebben gezet. Gelukkig wordt er wel eens een uitzondering gemaakt en had ik de eer om Angelo Gaja zelf te ontmoeten voor een interview met aansluitend een kleine proeverij. Een hele bijzondere en leuke ontmoeting. En de wijnproeverij, daar waren we heel erg van onder de indruk. Echt geweldig! Lees hier hele interview met Angelo Gaja en hier lees je meer over de wijnen die we daar hebben geproefd.
Gigi Bianco
Maar er is meer moois te vinden in dit bekende dorpje. We zijn ook op bezoek geweest bij een van de oudste wijnmakers van Barbaresco: Gigi Bianco. Ook dit is een familiebedrijf maar dan een stuk kleiner dan zijn buurman Gaja. In de winkel annex proefkamer kun je alle wijnen proeven en natuurlijk meteen meenemen voor thuis. Gigi Bianco heeft een wijngaard van 3 hectaren op de heuvels Ovello en Pora in Barbaresco. Ze maken o.a. Barbaresco, Nebbiolo, Barbera d’Alba en Dolcetto d’Alba.
Ik vond hun Barbaresco 2012 Pora D.O.C. heel erg goed en hun Barbera d’Alba 2014. Mooie wijnen en een stuk betaalder dan die van hun bekende buurman. Je kunt hier gewoon binnenlopen voor een proeverij maar ook een hele tour boeken waarbij je ook de wijngaard en de kelders te zien krijgt. Erg leuk om te doen.
Enoteca
Enoteca regionale del Barbaresco is ook een bezoekje waard als je er bent. Hier kun je de wijnen kopen van de verschillende wijnhuizen uit het dorpje Barbaresco. Daarnaast is het pand echt een lust voor het oog. Hij ligt midden in het dorpje dus loop er vooral even naar binnen.
Hotels:
Rabaya: Dit kleine hotel heeft frisse en nette kamers die recent zijn opgeknapt. Top dus. Het ontbijt in de ochtend is typisch Italiaans. Voor de hartige trek zijn er natuurlijk broodjes, eitjes en yoghurt. Maar in Italië ontbijt je eigenlijk met de beste cappuccino en heerlijke huisgemaakte taartjes of cake met appel, noten of peer. De eigenaresse maakt alle taarten zelf, echt heel lekker.
Restaurants:
Antica Torre: Een fijne trattoria in het centrum van Barbaresco tegenover de kerk. Je eet hier de bekende streekgerechten zoals de Tajarin, risotto of kalfsvlees in rodewijn saus.
Rabaya: Voor zowel lunch en diner een hele goede keuze. Ook hier eet je de bekende streekgerechten. In de zomer zit je heerlijk op het terras waar je een waanzinnig uitzicht hebt over de Langhe. Een plaatje!
Antine: Dit restaurant is zeer goed en exclusief. Je vindt dit restaurant in het centrum van het dorp aan de Via Torine. Kun je na je bezoek aan Gigi Bianco direct door naar de lunch.
Koki Winebar: Een simpele zaak maar voor een snelle lunch op een zonnig terras zit je hier helemaal goed.
Lees ook: op wijnreis door Barolo.