Een goede bakkerij in de buurt, dat wil toch iedereen? De geur van versgebakken brood en ander lekkers in de ochtend, met een lekker kopje koffie.
Gelukkig heeft Amsterdam wat dat betreft genoeg fijne plekken te bieden. Tijd dus, voor een lijstje met de beste bakkerijen in Amsterdam!
Le Fournil de Sébastien Amsterdam
De eerste échte Franse bakker in Nederland naar eigen zeggen, Le Fournil de Sébastien Amsterdam. Een fijne zaak waar je bij het binnenlopen meteen de verse broden ruikt waar je door wordt omringd. Deze kan dan ook niet ontbreken bij het noemen van bakkerijen in Amsterdam.
In West Frankrijk startten Sébastien Roturier en zijn Nederlandse vrouw, Susan, in 1997 een bakker. In de loop der jaren kwam het idee om deze ook in Nederland te starten. Zo gezegd, zo gedaan en inmiddels zijn er al drie locaties door Nederland, waaronder in onze hoofdstad. Hierdoor kunnen wij nu genieten van al deze heerlijke, verse broden! Van zuurdesem tot stokbrood en van croissants tot madeleines. Echt super! Ook de Franse tarte au citron is hier een dikke aanrader. Voor al je cravings kun je hier terecht.
Wellicht ken je deze al, Saint-Jean in de Jordaan, een veganistische bakkerij die vooral bekend staat om de cruffins! Een luchtige, vegan combi tussen een muffin en een croissant met bv huisgemaakte pistache pasta. Do we need to say more? Om je vingers bij af te likken. Mocht je ze afhalen voor thuis, warm ze dan even kort op om er optimaal van te genieten.
Maar, naast de cruffins, biedt deze bakkerij aan de Lindengracht in Amsterdam ook diverse andere heerlijkheden. En dus allemaal plantaardig! Een bakkerij waar er dus voor iedereen wel iets lekker is. Zowel zoet als hartig. Want naast de bakkerij, is er ook de deli waar je ook heerlijke broodjes haalt!
Een bekende onder de bakkerijen in Amsterdam, waar enkel natuurlijke ingrediënten worden gebruikt. Van de zuurdesem- en roggebroden tot de natuurwijnen. Lavain et le vin werd opgericht door Florence Gramende in 2019. Voorgaand heeft ze ervaring opgedaan bij Lavinia, de Ballymaloe Cookery School in Ierland en liep stage in de keukens van Ottolenghi in Londen en zo gaat de lijst door!
Het recept voor een succesformule waar je kwaliteit en smaak kunt verwachten. Je kunt hier je favoriete brood of gebak afhalen, of lekker zitten en een broodje bestellen.
Daarnaast kun je bij Levain et le vin ook leuke workshops volgen. Check daarvoor vooral even de website!
Een heerlijke, Franse bakkerij waar je dagelijks terecht kunt voor verse heerlijkheden. Ze staan bekend om de et Claire Croissant, gelaagd en met Franse boter. Met een goede crunch, maar luchtig van binnen.
Maar probeer ook een wat anders. Zo staat er een miso potato Danish op het menu, vol met umami! Een klassieke pain au chocolat, maar ook een pain au za’atar, met zachte geitenkaas en za’atar kruiden. En een van onze favorieten; de kimchi rectangle. Met pittige kimchi en een mix van Zwitserse kaassaus en gruyère.
De bakkerij geeft je ook een kijkje in de keuken. Dus als je binnen zit, kun je genieten van dit betoverende werk.
Bakkerij Louf
De focus van deze bakkerij op de Bilderdijkstraat ligt op de zuurdesembroden. Elke handgemaakt met veel aandacht. Verschillende soorten graan en zaden worden gebruikt andere smaakvolle ingrediënten worden lokaal verkregen. Het hele proces blijft zich ontwikkelen over tijd voor verfijning van de smaak. Wil je een grote order plaatsen, dat kan! Mail de bakkerij dan wel even van te voren om de bestelling te plaatsen.
Naast de zuurdesembroden, kun je hier ook terecht voor lekkere patisserie en gebak. Alles is huisgemaakt en veelal op basis van zuurdesem. Je krijgt hier ook de lekkerste, verse belegde broodjes en als je zin hebt, met een mooi glas wijn erbij!
Deze Italiaanse bakkerij is snel uitgegroeid tot een populaire spot voor goede koffie en lekkernijen. Bijvoorbeeld de met pistache gevulde koekjes, mariozzo’s, gevulde croissants en meer. De koffie is van La Marzocco en komt in vele vormen. Dus voor je favoriete koffietje zit je hier goed.
Meer zin in iets hartigs? Probeer de focaccia, huisgemaakt en heerlijk knapperig!
In het weekend staat er vaak een rij, dus wees op tijd!
Een family bakkerij met een Noordelijke basis. Een bakkerij en café voor ontbijt, lunch of iets lekkers om mee te nemen. Een warme, toegankelijke plek waar de geur van de verse kaneelbroodjes je tegemoet komt bij binnenkomst. Ook de zuurdesem- en roggebroden worden hier vers gemaakt. Voor thuis, of als lunch in het café. Het roggebroodje gravlax is onze favoriet!
’S ochtends zit je hier heerlijk in het ochtend zonnetje, dus ga zeker eens langs en geniet van een kopje Stooker koffie en een cardamombun!
Wat begon als een hobbyproject tijdens Covid, mondde al snel uit naar een echte zaak! Met maar liefst twee locaties in Amsterdam worden er een hoop broden gebakken. Vers zuurdesembrood, gemaakt van biologische steengemalen granen, zeezout uit Guérande en water. Maar dat niet alleen, ook voor verse croissants, focaccia’s, belegde broodjes en nog veel meer kun je hier terecht. Een gezellig café In Amsterdam Noord dat zeker een bezoek waard is!
Je hebt ‘m vast al voorbij zien komen. Of misschien ben je er zelfs al geweest. BunBun, een kleine zaak naast de Noordermarkt, waar je heerlijke, verse, handgemaakte buns en croissants haalt. Echt een goed adresje om op een herfstige dag eens langs te gaan, om vervolgens lekker door de stad te dwalen.
De buns komen in vele smaken. Van zoet tot hartig, dus voor ieder wat wils! Denk aan kaneel, amandel en pistache, maar ook bacon and cheese of pesto! En, er komen meer smaken aan! Hoog tijd voor een bezoekje dus.
Niet je doorsnee bakkertje op de hoek. Pantopia brengt gebak naar een hoger niveau. Hier ga je ‘on a journey of culinary indulgence’, zoals ze het zelf zo mooi zeggen.
Pantopia is een atelier voor culinair gebak met wereldse invloeden. Zo worden er ingrediënten, texturen en smaken gebruikt van over de hele wereld, om zo diversiteit te vieren.
Zoete, hartige, luchtige heerlijkheden. En met al die diversiteit in smaken, kun je prima een tweede, derde én vierde keer langs!
Een inmiddels welbekende bakker in het Amsterdamse straatbeeld; Fort Negen. Hun desembrood gaat de hele stad door. Van lunchzaken die het gebruiken, tot bewoners die de rijen trotseren om er een (of meer) te bemachtigen.
En terecht, want het is ook ontzettend lekker én vers! Knapperig van buiten, zacht van binnen met een klein zuurtje. Een goeie lik roomboter erop en meer heb je eigenlijk niet nodig.
Mocht je nou zelf je handen uit de mouwen willen steken, dan kan dat! Je kunt hier namelijk ook een workshop desembrood of croissants maken volgen. Hoe leuk! Kun je het gewoon zelf thuis maken en hoef je niet meer in de rij te staan!
Lees ook: Nieuwe restaurants in Amsterdam, Lunchen in Amsterdam, en Jacob in Amsterdam West