Op een koude herfstdag lopen we de Oranje Vrijstaatkade op. De lucht is helder en de temperatuur zit tegen het vriespunt aan. De lampen weerkaatsen tegen de oude pakhuizen. Een idyllischer beeld is bijna niet denkbaar. Althans, nog niet. Tot we bij het pakhuis aankomen waar tegenwoordig Restaurant Nomads is gehuisvest.
Zoals de naam reeds doet vermoeden, gaan we vanavond op reis. Want het concept van Nomads is niet alledaags. De wil om mensen te inspireren met onbekende culturen en gerechten is groot. Zo groot dat ze het doorvoeren tot in de kleinste details van het concept. Het eerste “Nomads” avontuur startte in Peru en via Jordanië zijn ze nu beland in Portugal.
Portugal, het uiterst Westelijke deel van het Iberisch Schiereiland, kent vele prachtige steden zoals Lissabon, Porto en Faro. Omringt door water is het niet ongewoon dat de Portugese keuken vele visgerechten kent, waaronder de bekende stoofgerechten bereid uit de Cataplana pan. Daarnaast produceren ze in Portugal echt de meest fantastische wijnen. Bijvoorbeeld in de Alentejo, waar vele wijnen zoals de Esporao vandaan komen, die niet onderdoen voor een goede Bourgogne.
Op geheel Portugese wijze vangen we onze avond aan met een heerlijk glas Falco Vinho Verde. Letterlijk vertaalt, groene wijn. Met een licht zoete ondertoon en een lichte bruis past het aperitief perfect bij de “Pisces” die we geserveerd krijgen. Pisces zijn het Portugese equivalent van “tapas”. Een klassieker die hierbij zeker niet mag ontbreken is de Bacalhau. De Bacalhau wordt gemaakt van gedroogde, gezouten kabeljauw. Bij Nomads proeven we hem in een romige variant met aardappel in een krokant jasje. Samen met de Piri Piri mayonaise is het echt goddelijk. De scheermessen à la Escabesche zijn gestoomd in Vinho Verde en op smaak gebracht met limoen. Onze favoriete “pisce” is toch wel de Caldo Verde. Deze typische koude soep van groene kool en aardappel wordt afgetopt met een kruim van chorizo. Iedere slok is romig en dankzij de chorizo licht pikant. Zalig.
Mijn hart maakt een sprongetje bij de Monte Velho. De wijn is afkomstig van misschien wel de meest vooraanstaande wijnmakers van Portugal; Esporao. Herdade do Esporao is in handen van de Familie Roquette en ze zijn een icoon op het gebied van Portugese wijnen. De Monte Velho die we proeven is kristalhelder met subtiele tonen van steenfruit en citroen. Het is een wijn die zeker niet onder zou doen voor een zeer kwalitatieve Chardonnay. In combinatie met de ceviche van zalm met paarse bloemkool, Romanesco en piccalilly van ananas komt de verfijning van deze wijn mooi tot zijn recht, maar het is vooral de Escabeche van zwaardvis, rode ui, paarse wortel en zwart zout die imponeert. De zwaardvis is boterzacht, de rode ui brengt wat zoetigheid en de ingelegde paarse wortel brengt met zijn zuur de smaak in balans.
Smaak showstopper van de avond is de Barriga de Porco. Langzaam gegaard buikspek met een zachte, zalvige puree van zoete aardappel, geroosterde wortel en een port-mandarijnsaus. De bijpassende Esporao Defesa maakt het geheel af. Vol van smaak, diep rood, kers en laurier. Zeker op een koude herfstachtige avond een comfortfood combinatie optima forma.
Als dessert volgt een perfect uitgevoerde Pastel de Nata. Deze eenvoudig ogende custard taartjes zijn in de straten van Lissabon overal te verkrijgen. Ze zijn zacht van binnen met warme custard en kaneel in een krokant bladerdeeg jasje. Ook de rijstpudding met lavendel, honing en braam is super uitgevoerd, maar van de Pastel de Nata kan ik wel een dozijn op. De Bacalhoa Muscatel is, gelukkig, niet te zoet en maakt het feest compleet.
Van het begin tot het einde heeft elke gang gesmaakt en geïnspireerd. Vanavond hebben ze ons bij Nomads echt geïmponeerd. Het zijn de details die het hem doen. De manier waarop ze een bestemming met zijn eigen cultuur doorvoeren in wijn en spijs. Alles klopt. Ook durven ze bij het doorvoeren van het concept de nodige risico’s te nemen. Een voorbeeld hiervan is de keuze om uitsluitend Portugese wijnen te voeren. Ze zijn enorm kwalitatief, maar ook nog heel onbekend. Ook schromen ze niet om delicatessen eventueel te importeren als dat bijdraagt aan de algehele beleving. Deze mentaliteit zorgt voor een totaalbeleving.
Iedere zes maanden veranderen Thomas & Jaap, de eigenaren van Nomads, van bestemming en dus ook van concept. Dat vereist, zowel van hen als het hele team de nodige toewijding. En we hebben een primeur! Als eerste mogen wij, van The Citizen, bekendmaken waar deze culinaire karavaan de volgende keer beland. Vanaf januari reizen we door naar Azië, met eindbestemming Vietnam!
Restaurant Nomads
Oranje Vrijstaatkade 55
1093 KS Amsterdam
Lees ook over restaurants in Amsterdam Oost, private dining in Amsterdam of nieuwe restaurants in Amsterdam