Afgelopen week was het dan eindelijk zover: we zijn gaan eten bij Bøg. Ik woon nu al bijna twee jaar om de hoek van de Prinsestraat en elke keer als ik langs dit restaurant loop denk ik weer: hier moet ik echt eens gaan eten… En o wat ben ik blij dat dit er nu ook eindelijk eens van gekomen is!
Bøg is een Scandinavisch restaurant en dat zie je ook goed terug aan het interieur. Rustige blauw-grijze vlakken op de muur en verder veel hout en strakke lijnen. Een rustig geheel met weinig ‘opsmuk’, smaakvol door haar eenvoudig. We krijgen een hartelijk welkom door Peter, de eigenaar, en ook het overige personeel is super vriendelijk en gastvrij. Bij Bøg is het concept simpel. Je krijgt een standaard 6-gangenmenu geserveerd waarbij je kunt kiezen uit vlees/vis of een vegetarische variant. Wij kozen beide opties zodat we direct alles konden proeven! En uiteraard zeggen we geen nee tegen de voorgestelde wine pairing. Waarmee we dus bij iedere gang een bijpassende wijn geserveerd krijgen door Jared, de sommelier uit Nieuw-Zeeland.Nadat we aan een ruime ronde tafel midden in het restaurant zijn gaan zitten, start onze avond meteen goed met het huisaperitief ‘Valkyrie’; Een frisse, lichte cocktail van dille akvavit met vlierbloesem tonic. En meteen daarna trappen we af met de amuse, geserveerd in drie rondes. Te beginnen met een lijnzaad-krokant en een ‘dip’ van gerookte roomkaas. Gevolgd door een zeer smakelijke beignet gevuld met een crème van dille en citroen en daarbij een cracker met hazelnoot en geraspte eidooier. Een van onze absolute favorieten van de avond! Daarna scheiden onze culinaire wegen zich en konden we dus dubbel gaan genieten! Dat lukte prima met een cornetto van zalm en een vegetarisch krokantje met textuur van wortel en zonnebloempitten. Dit smaakt naar meer! Na de amuses komt het huisgebakken brood met zelf gekarnde boter op tafel. Yum! De boter smaakt zo smeuïg en zacht dat zo’n klein bakje eigenlijk niet genoeg is. En ook hier kwam het goede in drieën: zuurdesembrood, zuurdesembrood met komijn en geheel in Scandinavische sferen, homemade knäckebröd.
Leuk element is dat er al een bak met bestek op tafel staat. Dus daar kun je zelf het benodigde voor jouw gerecht uitpakken. Dit geeft net even een andere sfeer dan wanneer alles al ‘stijfjes’ opgedekt ligt. Iets anders wat goed bedacht is, is dat iedere gang door iemand anders uit de keuken geserveerd wordt. Diegene weet alles van het gerecht en voegt ter plekke nog de dressing en/of saus toe aan het bord. Leuk om op die manier al het personeel langs te zien komen. Dit zorgt voor een persoonlijke touch en draagt bij aan de fijne sfeer in het restaurant. Als eerste gang kregen we makreelfilet met texturen van peterselie en komkommer geserveerd. En een koude rode bietensoep met geitenyoghurt, gekarameliseerde pistache en dragonolie. In de tweede gang had tomaat de hoofdrol. Een lichte combinatie van onrijpe tomaten met zure room en een relish van tomaten en prei-as vormen samen smaakvol geheel. Ze weten bij Bøg goed groenten centraal te stellen in een gerecht.
We vervolgen onze culinaire reis met een langoustine met selderij en Peberkage crumble (dat is Deense ontbijtkoek). En dit was een van de gerechten waarbij de saus (van kip vet) aan tafel werd geserveerd. Het vegetarische gerecht bestond uit een gerookte eidooier met bloemkool op vier verschillende manieren bereidt.
De gerechten uit beide menu’s zijn stuk voor stuk licht, lekker en worden bovendien allemaal mooi opgediend, er is veel aandacht voor de presentatie van het gerecht. Naast groente, wordt er ook veel gebruik gemaakt van zuivel. “Typisch Scandinavisch”, vertelt Peter ons. Het zorgt in ieder geval voor bijzondere smaakcombinaties en gerechten die je niet vaak eerder bent tegengekomen.
En dan wordt het hoofdgerecht alweer geserveerd. Een malse reebout met rode biet, knol en een smaakvolle rode wijn saus. Die ons direct in een herfst-sfeer brengt. De vegetarische optie bestond uit geglaceerde bonen met een yoghurtsaus. Die saus is gemaakt van het overgebleven yoghurtvocht en de peterselie van het eerste gerecht. Zo min mogelijk verspilling dus bij Bøg. Bij dit gerecht werd overigens een speciale wijn geserveerd. Een ‘Orange-wijn’ uit Lazio, Italië. Dit is witte wijn die op de ‘rode manier’ gemaakt wordt. Voor deze witte wijn, gemaakt van de Pinot Grigio druif, worden de schillen van de druiven kort vergist waardoor ze kleurstoffen afgeven. Dat geeft naast een bijzondere smaak dus ook de licht oranje kleur aan de wijn. Die goed samen ging met de groene bonen en het zuurtje van de yoghurt. Tijd voor het toetje! Voor we aan het échte toetje beginnen krijgen we nog een ‘verfrissing’ geserveerd: top! Het pre-dessert van een sorbet van zuring, frambozen en een lichte chocomousse was niet alleen een prachtig plaatje om naar te kijken, maar ook erg lekker! Bij deze gang werd weer een bijzonder drankje geserveerd door Jared. Een huis gefermenteerde waterkéfir van framboos en appel. Helemaal in lijn met de Kombucha-trend van tegenwoordig. Het smaakte in ieder geval goed en vormde bovendien ook weer een mooie smaakcombinatie met het tussengerecht.
We sloten de avond af met een dessert van verschillende bereidingen van appel geserveerd met beurre noisette ijs en roggebröd-cumble. Een erg zoete combinatie. Dat kan een beetje heftig zijn na zo’n flink menu, maar gelukkig ben ik een echte zoetekauw. Dus kon dit erg waarderen. Een goede afsluiter van een fijne avond! Het duurde even, maar we zijn blij dat we dit ‘nieuwe’ pareltje ontdekt hebben in Den Haag. Bøg staat voor een lange culinaire, avond vol met goed eten en drinken in een hartelijke, Scandinavische sfeer.
En we raden jullie dan ook vooral aan om niet, zoals ik, twee jaar te wachten met een bezoekje.
Bøg
Prinsestraat 130
Den Haag
Lees ook: restaurants in Den Haag en lunchen of Den Haag.