STAN&CO deelt dit lekkere voorjaarsrecept: asperge risotto met een kokant eitje.
Ingrediënten asperge risotto (4 personen)
500 g asperges
1,5 liter water
50 g roomboter
½ citroen
500 g risotto rijst
1,5 kookvocht van de asperges
500 gr mascarpone
50 ml olijfolie
10 g knoflook
150 g gesnipperde ui
4 eieren
50 g panko
100 ml eiwit
50 g bloem
Bereidingstijd: 1 uur
- Schil de asperges twee maal en snijd mooi gelijkmatig af. Breng het water aan de kook en voeg daar boter, citroen en zout aan toe en kook de schillen en kontjes mee.
- Vang het kookvocht op en gaar hier de asperges in. Laat ze 1 minuut doorkoken en in het kookvocht afkoelen.
- Verwarm het kookvocht zonder asperges opnieuw. Fruit de ui en knoflook in de olijfolie en zet de rijst aan tot het glazig is.
- Blus af met de aspergebouillon tot het geheel net onder staat. Blijf dit langzaam roeren en voeg beetje bij beetje het vocht toe.
- Controleer tussendoor op gaarheid – de rijst mag nog een beetje bite hebben.
- Als het mooi gaar is, roer je de mascarpone door en twee asperges in kleine stukjes.
- Kook de eieren in 3 minuten zacht gaar. Pel ze en rol door het bloem. Vervolgens door het eiwit en de panko. Frituur de eieren 2 à 3 minuten.
- Schep de risotto in het midden van een bord. Steek de overige asperges erin en leg daar een krokant eitje op.
Wijntip:
Witte wijn past perfect bij deze risotto. Ga voor een frisse Italiaanse wijn met body, maar geen zware houtgerijpte wijnen zoals een Chardonnay. Een goede match is de Soave Pieropan ‘La Rocca’ uit Veneto. Een heerlijke wijn. Vind je deze nou een tikkeltje te prijzig, dan kunt je ook kiezen voor de eenvoudigere Soave Pieropan ‘Classico’ van hetzelfde wijnhuis.
Noël Vanwittenbergh tipt deze wijnen bij asperges.
Lees ook: lunchen in Den Haag, restaurants in Den Haag of restaurants in Rotterdam.