Hotel Des Indes is een waar begrip in Den Haag. Gelegen aan het statige Lange Voorhout. Vroeger was dit een mooi stadspaleis en tegenwoordig toch wel het meest chique hotel in Den Haag. Bij binnenkomst ademt het hotel nog steeds die ouderwetse grandeur en luxe. Zodra je voorbij de receptie loopt, kun je niet om de imposante lounge en het sfeervolle restaurant heen. De velvet banken en stoelen, het tapijt de imposante trap en de kroonluchters maken de inrichting helemaal af. Vanwege corona zijn de lounge en het restaurant tijdelijk ‘samengetrokken’, maar dat doet verder niets af aan de sfeer. Gelukkig maar, want wij mogen hier vanavond heerlijk gaan genieten van een diner.
Het restaurantgedeelte van Des Indes is ruim opgezet en door de ambiance waan je je in een heus paleisje. Een fijne omgeving om in voldoende privacy van het diner te kunnen genieten. Vanwege de huidige corona-situatie heeft het restaurant uiteraard alle passende maatregelen genomen. Heel netjes is de extra uitserveer tafel, waarop de drankjes en gerechten worden neergezet, zodat de 1,5 meter afstand ook echt gegarandeerd kan worden. Het personeel is vriendelijk en gastvrij. Kortom alle elementen die je verwacht van een luxe hotel-restaurant zijn aanwezig. En wij kunnen dan ook niet wachten om ons onder te laten dompelen in deze luxe.
Restaurant Des Indes serveert een wekelijks wisselend menu. En wij laten ons vanavond met maar liefst 4 gangen lang verrassen. Daarbij kiezen we eenmaal voor een variant zonder vis, waardoor we nog meer mooie gerechtjes kunnen proberen.
We beginnen de avond geheel in stijl met een rosé champagne als aperitief. Een fijne frisse champagne (Baumard Le Brut Rosé), waarmee we proosten op een heerlijke avond. Vervolgens krijgen we de eerste gang geserveerd, waarbij we dus twee verschillende gerechtjes krijgen. Allereerst een mooi bord met daarop twee verschillende bereidingen van makreel, tijgertomaat, scheermesjes en zee-eikwier. De makreel is zacht van smaak en maakt een mooie combinatie met het zuurtje in de wijn, een Italiaanse Vermentino (Bolgheri Vermentino DOC 2018- Tenuta Guado al Tasso 2018). Alle smaken zijn daarmee goed in evenwicht en het geeft het gerecht een ziltig frisje.
Het andere gerecht is een nog prachtiger plaatje om te zien. En bestaat uit avocado met zoetzure cherrytomaat, een kombu-dressing (zeewier) en een krokantje van codium zeewier. Het is een heerlijk licht en fris gerechtje. Perfect zomers. De bijpassende wijn maakt het gerecht helemaal af. Een Arneis uit Piemonte, die ervoor zorgt dat ik me even compleet in Italië waan. (Roero Arneis DOCG “Reysu” 2018 – Paolo Manzone)
We krijgen vanavond verder bij elke gang een speciaal gekozen bijpassende wijn. De sommelier was zojuist nog voor het nieuwe menu speciaal de wijnkelder van het hotel in geweest. Op zoek naar de meest mooie bijpassende wijnen voor de wijnpairing. En ze hebben hier een wijnkelder om jaloers op te worden.
Voor de tweede gang werd er een Viognier geschonken bij het visgerecht. Dat bestond uit tarbot met parelcouscous, een bisque, asperges en oesterzwam. (Paul Jaboulet Aine – Viognier – 2019). En bij het vegetarische gerecht was voor een gekoelde, frisse, Pinot Noir (Butterfield station Pinot Noir 2017) gekozen. Deze paste erg goed bij de risotto met zwarte zomertruffel en oesterzwam. Veel Italiaanse invloeden op het menu vanavond. De risotto is een machtig maar zeer smakelijk gerechtje.
Tijd om ons te laten verrassen met het hoofdgerecht. Hollandse eend in eigen jus, met peterselie, verschillende bereidingen van kers, asperges en bimi. Alhoewel we het in eerste instantie een bijzondere keuze vonden, wild in de zomer. Paste het gerecht wel bij het (regenachtige) weer van die week. De smaak en bereiding waren goed, een malse eend, die heel goed samenging met de kers uit het gerechtje. En ook de wijn, een rode Dolcetto d’Alba van de Barolo-druif smaakte er weer erg fijn bij. Vol en fruitig. (Sandrone Dolcetto d’Alba 2017).
Om de spanning op te bouwen krijgen we een heerlijke dessertwijn uit Zuid-Afrika geschonken, met de aankondiging dat deze goed gaat passen bij het dessert met als titel: flexibele chocolade. De verwachtingen waren dus meteen hooggespannen. Het dessert was wederom een plaatje om te zien. Er wordt bij Des Indes ook veel aandacht besteed aan een mooie presentatie. Iets wat zo’n mooi diner toch dat extra’s geeft. Het gerecht bestond uit ‘flexibele’ witte chocolade met witte perzik, gepocheerde abrikoos, sorbetijs en een Ecuadoraanse 80% cacao-krokantje. Een bijzonder gerechtje dat de naam te danken heeft aan de textuur van de witte chocolade. Dat valt het beste te vergelijken met trekdrop. Omdat het witte chocolade met perzik (en gelatine, invertsuiker en agar agar) had het gerecht geen echte volle chocoladesmaak. Maar het was wel een fijn zoet, smaakvol geheel met als topper het fruitige sorbetijs. De andere topper was de dessertwijn ‘Buitenverwachting 1769 Muscat Noble Late Harvest’. Een heerlijk frisse, zoete wijn die goed samenging met o.a. de perzik in het dessert.
Zoals het hoort in dit soort restaurant werd de thee stijlvol geserveerd. In een mooi potje met zandlopertje en erg lekkere friandises. Speciaal door de patissier gemaakt. Een perfecte afsluiter van een gezellige avond.
Wil je dus een avondje ‘op stand’ dineren in onze mooie Hofstad? Dan is Des Indes zeker een aanrader. En als je echt wilt uitpakken, boek dan een van de mooie kamers, zodat je na het diner direct je bed (of bad) kunt inrollen en je jezelf prins(es) voor een dag kunt wanen. Met het strand om de hoek een ideale staycation voor dit jaar.
Hotel Des Indes maakt onderdeel uit van The Leading Hotels of the World. Een prestigieuze collectie van tophotels.
Lees ook: lunchen in Den Haag, dineren in Den Haag of check de leukste strandtenten van Scheveningen.