Arca Amsterdam. De Portugese keuken op zijn best

Arca Amsterdam is het nieuwe restaurant in art’otel. Henrique Sá Pessoa, de met twee Michelinsterren bekroonde Portugese chef-kok, is verantwoordelijk voor het concept en laat je hier kennismaken met culinair Portugal.

Arca Amsterdam. De Portugese keuken op zijn best

Dat de Portugese keuken meer is dan de bekende bacalhau (gezouten kabeljauw) dat ontdek je bij Arca. Henrique serveert hier authentieke en toegankelijke gerechten met Portugese en Aziatische invloeden, altijd modern en soms met een twist.

De gerechten lenen zich uitstekend om samen te delen. We laten onze tafel dan ook vol zetten met zomerse gerechten zoals bulhão pato; kokkels met citroengras, gember en koriander en gambas ao alhinho; garnalen met knoflook, chili en koriander. Beide gerechten zijn letterlijk finger-licking good. En eet deze gerechten vooral zoals de Portugezen dat doen, door tussendoor een stukje brood in de saus te dippen en te genieten van de rijke smaken. Het roept bij mij ook direct herinneringen op aan zonnige vakanties in het Iberisch schiereiland. Heerlijk!

Arca Amsterdam. De Portugese keuken op zijn best

Een goed glas wijn mag natuurlijk niet ontbreken. Uiteraard kies je hier voor Portugese wijn. Een aanrader is de Quinta de Santiago, deze is gemaakt is van de alvarinho druif. Hij is licht, fris en heeft een kleine sprankeling (ook wel pétillant genoemd).

Voor een volgend bezoek raad ik aan om verschillende rondes met koude en warme voorgerechten te nemen, omdat de smaken hiervan wat spannender zijn dan die van onze hoofdgerechten. De octopus of tonijn tataki laat ik dan zeker niet aan me voorbij gaan. Als hoofdgerecht kun je dan bijvoorbeeld de zeebaars met inktvis en witte bonen of de varkenswangetjes in rode wijnsaus delen.

Arca Amsterdam. De Portugese keuken op zijn best

Tot slot mag je het dessert bij Arca niet overslaan. Aanraders zijn zowel de leite crème met citroengras- en frambozencustard en een kokos tuile, als het in port gepocheerde peertje met kaneelroomijs en walnotencrumble. De laatste wordt in Portugal vaak met de feestdagen gegeten. Erg lekker!

Arca Amsterdam. De Portugese keuken op zijn best
Arca Amsterdam. De Portugese keuken op zijn best

Chef Henrique Sá Pessoa is verantwoordelijk voor het concept en de culinaire invulling van Arca. Daarnaast is hij de eigenaar van het twee Michelinsterren restaurant Alma en het toegankelijkere tapasrestaurant Tapisco. Beide restaurants vind je in Lissabon, goed om te onthouden wanneer je van plan bent om een bezoek te brengen aan deze stad. In de tussentijd is Arca the place to be voor een vleugje Portugees vakantiegevoel.

Arca Amsterdam

Martelaarsgracht 5

1012 TM Amsterdam

Lees ook: restaurants in de Jordaan, restaurants in Westerpark of de beste sushi van Amsterdam.