Begin 2018 schreven we over de Haagse nieuwe aanwinst 6&24. Het restaurant van chef Rik van de Laar en Saskia de Kuijer (sommelier en gastvrouw). En net voordat de Corona uitbraak kwam mochten we weer langskomen om te ervaren of het restaurant na 2 jaar nog steeds een aanrader is. En om maar meteen met de deur in huis te vallen: dat is het zeker! We hebben heerlijk gegeten en ons goed vermaakt. Wat ons betreft blijft 6&24 een van de toppers van Den Haag!
Vanavond laten we ons verrassen door de chef met een 5-gangen menu. We kiezen naast het normale menu ook de keer de vegetarische variant. Uiteraard zeggen we geen nee tegen een bijpassend wijnarrangement.
We trappen de avond af met een heerlijk glas champagne Fleury – Blanc de Noir Brut als aperitief. Een smaakvolle fruitige champagne, gemaakt van de Pinot Noir druif. Met daarbij meteen de eerste amuse; Een mooie zachte oester, vers uit Terschelling. Vooralsnog is 6&24 het enige restaurant op het vaste land dat deze oesters serveert en deze zijn top! Oesters zoals ze horen te smaken, zonder poespas, gewoon ziltig, zacht en supervers.
Bij 6&24 staat de beleving van de gast centraal. Dit merk je niet alleen aan de gastvrijheid van het vriendelijke personeel, maar ook aan de manier waarop je in de watten wordt gelegd met heerlijke hapjes uit de keuken. Na de oesters krijgen we namelijk nog een aantal verschillende amuses. Stuk voor stuk zeer smaakvol en op een mooie manier uitgeserveerd. Zo vervolgen we met een kleine bite van soufflé van aardappel, appel en biet, decoratief geserveerd op een schaal met aardappels. In 1 hap een mooie verzameling van verschillende texturen en smaken. Daarna kregen we ook nog een smaakvol hapje van aardpeer en een stoofje, gevolgd door een soepje. Als vegetarische versie een heldere bouillon met knolselderij, tamarinde en olie, een lekkere pittige touch. En aan de andere kant een ziltig verwennerij met een gebonden vissoepje met aardappel en Spaanse garnaaltjes.
Na al deze smakelijke opwarmers is het tijd voor de voorgerechten. Het vegetarische gerecht bestaat uit een mooi opgemaakte kom met o.a. knolselderij, witlof, kastanje en een hazelnoot rasp. Het gerechtje is heel fris en licht. Een veelheid aan texturen met een lekker zachte mousse en knapperige nootachtige elementen. Het andere gerecht is tonijn gegaard in de Green Egg, dit geeft het gerecht die rokerige barbecue smaak. Bij de tonijn wordt zeewier, koolrabi en bleekselderij geserveerd en er wordt aan tafel een saus over gedaan. Ook dit gerecht is een uitstekende combinatie van smaken en texturen. Een zuurtje, het zilte in combinatie met zachte en krokante texturen en de bleekselderij is verrassend zacht van smaak. De wijn bij dit gerecht is een frisse Grüner veltliner. Wachau Grüner Veltliner ‘Terrassen’ Fedsp.2018 Domäne Wachau, die goed combineert met het rokerige uit het gerecht.
De tweede gang bestaat uit aubergine met Japanse paddenstoelen, zwarte knoflook, tempura en een bijzondere zachte kaas erbij. Een geitenkaasje zonder stremsel blijkt later. En om het gerecht af te maken volgt aan tafel nog een zeewiersausje. Weer een plaatje om te zien en een goede combinatie van zuur, zout en het zoete van de gepofte elementen. Om de ervaring compleet te maken wordt er een fijne Zuid Afrikaanse droge witte wijn van Fram bij geschonken, de Fram Citrusdal Mountain ‘Field Blend’.
Ook de snoekbaars met een vissausje en duindoornbesjes valt in de smaak. Een hele zachte vis met een zoute aardappelcrème en krokante spiering. De wijn hierbij was een frisse, fuitige wijn (Mustiguillo mestizaje blanco) die ons aan een Verdejo deed denken, dat kwam vooral door de topische tonen.
Het leuke van dineren bij 6&24 is dat je als gast echt vermaakt wordt. Het is een echte ervaring, waarbij je wordt aangestoken door het enthousiasme en de passie. Elke gang worden er aan tafel nog een aantal dingen gedaan om de gerechtjes af te maken. Zoals het opgieten van de bijpassende saus en het raspen van de garnering. Elk gerecht bestaat uit verschillende vaak wat onbekendere ingrediënten en elementen. Wat het een bijzondere smaakbeleving maakt. Ook de bijpassende wijnen zijn steeds goed gekozen en vaak interessante keuzes ook. De somm licht elke wijnkeuze uitgebreid toe zodat je al voor kunt proeven en uit kijken naar welke smaken je straks in de gerechten terugvindt.
We vervolgen onze culinaire reis met als vegetarische derde gang een gerecht van artisjok frisse Aziatische nashipeer, boekweit, zoute citroenyoghurt en macadamia. Een topper! Een lekker vol gerecht. Elke hap een smaakexplosie vol texturen. Het andere gerecht was een Heilbot met sobrazada iberico, een soort chorizoworst die het gerecht een rokerige/pittige bite gaf, pastinaak en oester.
Als hoofdgerecht werd een mooi bord met rode kool, kruiden van dit seizoen (zoals kruidnagel), schorseneren, een crème en gekookt eigeel uitgeserveerd. Een smaakvol ‘aards’ hoofdgerecht. De andere optie was houtduif met ricotta, artisjok en hazelnoot en een heerlijke jus erover. Als bijpassende wijnen worden er twee lekkere rode wijnen geschonken een Montepulciano, Fram Citrusdal Mountain ‘Field Blend. en een wijn uit Piemonte, Colli Tortonesi ‘La Romba’ 2017 La Colombera.
We sluiten de avond af met een heerlijk dessert. Ook hier krijgen we twee verschillende versies, heerlijk, want zo kunnen we nog meer proeven! Allereerst een fijn ‘zonnig’ dessert van suikerbrood, appel, kokosijs en duindoornbes crème. Dit smaakte echt als Indonesië op een bord, heel fijn als afsluiter. Mijn tafelgenoot kreeg een nagerecht van bloedsinaasappel met basilicumijs, soto en rijst, geserveerd met een Oostenrijkse rosé Österreich Spätlese ‘Rosé’ 2018 Kracher. Ook die viel goed in de smaak en vormde een prima afsluiter van het menu.
Om de beleving compleet te maken krijgen we bij onze thee nog een aantal lekkere, zoete friandises geserveerd. Net als de amuses zijn ze hier zeker niet te zuinig mee en zijn het stuk voor stuk verfijnde hapjes.
De gerechten van chef Rik zijn mooi en puur. Hij werkt met (lokale) producten uit het seizoen en verzint naar aanleiding van wat hij op de markt haalt hoe het menu er uit komt te zien. Leuk en mooi om te zien hoe zo’n creatieve geest werkt. Hij weet met deze ingrediënten steeds een smaakvol en bijzonder gerecht te creëren. Stuk voor stuk plaatjes, want ook aan de presentatie wordt veel aandacht besteedt. En de zorgvuldig uitgekozen wijnen maken de cirkel rond hier bij 6&24. Het is fijn om de liefde en passie voor het vak op deze manier te mogen ervaren, dus we komen graag snel weer terug om het nieuwe menu te proeven!
Restaurant 6&24
Nobelstraat 13
Den Haag
Lees ook: lunchen in Den Haag, restaurants in Den Haag of borrelen in Den Haag.