De pizza’s van Vincenzo aan de Prins Hendrikstraat zijn inmiddels een begrip in Den Haag. En nu kunnen in de recent geopende Vincenzo’s Osteria – schuin tegenover de pizzeria – ook pastaliefhebbers hun hart ophalen. De Nederlandse vertaling van een Osteria is een kleine eetgelegenheid waar je terecht kunt voor eenvoudig, maar smaakvol eten. En die naam is dus helemaal ‘spot-on’.De inrichting van het restaurant is trendy en gezellig. Zoals te verwachten veel groen (ook de kleur van de pizzeria) en verder modern ingericht met simpele houten meubels, een mengeling van hoge tafels aan de bank aan de muur en verschillende lage tafels aan het raam en een open keuken achterin het pand.
Wij mochten plaats nemen aan een tafeltje aan het raam, fijn in het zomerse zonnetje. We begonnen de avond meteen goed met een lekker aperitief. Een fruitig glas witte wijn, van Monte del Frà Custoza Superiore Cà del Magro uit 2016. Daarbij kregen we een broodje en olijfjes geserveerd. En oesters, een met een vinaigrette van komkommer-limoen en de ander met perzik-gember. Vooral die laatste was een lekkere combinatie van opvallende smaken bij oesters.
De bediening van Vincenzo’s is jong en vriendelijk. Er hangt een goede, gezellige sfeer in het restaurant. Omdat wij zelf niet kunnen kiezen, laten we ons verrassen door de chef vanavond. Na de oesters krijgen we twee gerechten op tafel om gezellig samen te delen. Een malse rundercarpaccio en een smeuïge burrata. De kaart bevat een selectie van redelijk traditionele Italiaanse gerechten, maar deze zijn allemaal met een moderne twist door andere combinaties van ingrediënten dan normaal. Zo werd de carpaccio geserveerd met gele biet, mierikswortel en geroosterde macademia noten. Erg lekker. En de burrata ligt niet tussen de ‘standaard’ tomaten, maar bovenop blokjes komkommer, een wortel crème en vincotto. Dit zorgt voor verrassende smaakcombinaties en lekkere frisse en lichte gerechten.
En dan is het tijd voor pasta! Er staan acht verschillende soorten pasta op de kaart van Vincenzo’s. Waarvan wij er vanavond een aantal mogen proeven. Allereerst de bucatini (een soort dikke spaghetti) met vijgen, gerookte amandelen, gesmolten scarmoza en zoete ui. Alhoewel de smaken goed bij elkaar passen, zorgt deze combinatie voor een redelijk zoete pasta en dat is best bijzonder. Onze meningen zijn dan ook verdeeld over dit gerecht. Gelukkig kregen we als tegenhanger een meer traditioneel gerecht. Orecchiette met kalfswang, een krokantje van Parmezaan en gemarineerde courgetteslierten die als een bijgerecht geserveerd worden. Simpel, maar erg lekker.
Ook de bijpassende wijnen die bij de pastagerechten waren uitgekozen waren top. Allereerst een volle, fruitige Chardonnay uit Piemonte. Een persoonlijke favoriet: de Tenuta Olim Bauda Piemonte Chardonnay I Boschi 2015) en vervolgens een Spätburgunder van Reichsrat von Buhl Pfalz Spätburgunder Trocken uit 2015).
De pasta’s vulden flink, dus helaas hebben we het pronkstuk van de avond aan ons voorbij moeten laten gaan. Maar gelukkig bestelden onze buren dit gerecht wel en hebben we toch van dichtbij het spektakel mee kunnen maken: op een trolley wordt een gigantische Parmigiano voorgereden, waarin vervolgens door de chef pappardelle wordt bereid. Het gerecht wordt vervolgens gegarneerd met zwarte truffel. Naast dat de bereiding een indrukwekkend schouwspel is, zag (en rook) het gerecht er heerlijk uit. Dus wij weten wel waarvoor we nog een keertje terug gaan!
We besloten om de avond af te sluiten met de huisgemaakte scroppino. Waarvoor ze het sap van de citroenen gebruiken waarvan de schil in de limoncello gaat, die overigens gemaakt wordt door Vincenzo z’n moeder. Maar tijdens deze frisse cocktails kwamen we toch tot de conclusie dat we eigenlijk niet naar huis konden gaan zonder een stukje van de tiramisu te proeven. Het traditionele gerecht is in een moderner jasje gestoken, met zelfgemaakte lange vingers, een heerlijke luchtige crème en fijne chocolade. Een verrassend lichte versie van het welbekende dessert en daarmee ideaal om de avond mee af te sluiten. Dat hadden we niet willen missen!
Met Vincenzo’s Oisteria heeft het Zeelheldenkwartier er NOG een fijne horeca plek bij. Heerlijk om het weekend in te luiden met een borrel ‘ Italiaanse stijl’ of om als avond eten te smullen van een lekkere pasta.
Tasmanstraat 129
2518 Den Haag
Lees ook: Lunchen in Den Haag, restaurants in Den Haag of strandtenten in Scheveningen.