De wijnen van Tommasi behoren tot de top van de Italiaanse wijnwereld. Het wijnhuis bestaat sinds 1902 en vindt zijn oorsprong in de Valpolicella Classico regio in het Noorden van Italië.
Tommasi heeft in Veneto twee Estates: De Buris en Tommasi Viticoltori. Samen hebben ze ruim 205 hectare aan wijngaarden. Deze zijn verdeeld over de Valpolicella Classico-regio, zoals op de prestigieuze heuvels van La Groletta, Conca d’Oro en Ca’ Florian. En de andere wijngaarden bevinden zich in de Verona DOC-regio’s. Daarnaast heeft Tommasi in Montalcino in Toscane Estate Podere Casisano.
Tijdens het uitgebreide Tommasi wijndiner werden we meegenomen naar de vele mooie wijnen die ze produceren. Te beginnen met hun witte wijn Tommasi Le Fornaci Lugana Riserva DOC 2021. Een elegante fruitige wijn met tonen van tropisch fruit en mooie mineraliteit. Deze werd geserveerd bij een voorgerecht van coquille met pompoen, vadouvan Hollandaise en abrikozendressing.
We vervolgen met Casisano Brunello di Montalcino DOCG 2017. Hiervoor maken we een uitstapje naar de heuvels van Toscane, naar Estate Podere Casisano in Montalcino om precies te zijn. Hier groeien de Sangiovese druiven waar deze heerlijke wijn van wordt gemaakt. Het resultaat is een mooie dieprode verfijnde wijn met zachte tannines en complexe aroma’s zoals rode bes. We proeven hem in combinatie met een aards gerechtje van rode biet met cassis Madagaskar peper en mierikswortelroom.
Ik heb een voorliefde voor Italiaanse rode wijn, dus tijdens dit diner kan ik mijn hart ophalen. Want na deze mooie start proeven we De Buris Valpolicella Classico Superiore DOC 2017.
De exclusieve De Buris wordt gemaakt van druiven uit de ‘La Groletta-wijngaard’ in de Valpolicella Classico-regio, en is een blend van Corvina Veronese, Corvinone, Rondinella, Oseleta. De Buris Valpolicella is een rijke en complexe wijn. We proeven mooie aroma’s van kersen, pruimen en donkere rijpe bessen met een vleugje kaneel. Hij heeft fluweelzachte tannines en opvallend is ook de lange afdronk. Echt een voortreffelijke wijn! Een goede match met de geserveerde hertenrugfilet met geroosterde spitskool, knolselderij en saus van hert en truffel.
Het hoogepunt van het diner is wat mij betreft de veelgeprezen Tommasi Amarone della Valpolicella Classico DICG 2019. Hier was ik natuurlijk erg benieuwd naar en hij maakte de verwachtig waar. Het is een blend van Corvina Veronese, Corvinone, Molinara, Rondinella druiven. Deze wijn wordt op Estate Tommasi Viticoltori gemaakt volgens de traditionele “appassimento” methode. Alleen de beste en meest rijpe trossen worden voor Amarone gebruikt. Na de oogst worden de druiven op kleine rekken gehangen in open gebouwen, waar ze door de koele herfst en winterbries indrogen tot februari. Ze verliezen daarbij ongeveer 50% van hun gewicht en de natuurlijke suikers worden geconcentreerd. Na de vergisting rijpt de wijn gedurende minimaal 3 jaar in Sloveens eikenhoutenvaten van 35 hl en daarna nog een jaar op fles. Een bewerkelijk en langdurig proces wat ook verklaart waarom er een hoger prijskaartje hangt aan een klassieke Amarone.
De ambacht en kwaliteit komen volledig tot uiting bij deze intense robijnkleurige wijn. Dit is op en top genieten van de volle en krachtige smaken van kersen, noten en pruimen. Een geweldige wijn om rustig van te genieten, goed op je in te laten werken en je te laten verwarmen. Dit is helemaal in mijn straatje. Echt fantastisch!
Tot slot nog een heerlijk dessert van chocolade met zwarte bes, karamel en hazelnootparfait. Hierbij proefden we de voortreffelijke Tommasi Fiorato Recioto della Valpolicella Classico DOCG 2020. Wederom een uitstekende match. Ook dit is genieten.
Wil jij deze wijnen nu ook eens zelf proeven? Dan kun je ze online bestellen bij Boonstra wijnen. Ga je vast van genieten!
Lees ook: Masterclass port blenden met Ramos Pinto en tips voor een wijnreis door Barolo en Barbaresco in Piëmonte.