Restaurant Sinne heeft sinds 2015 een Michelinster. En net een paar weken voordat ze die ster kregen dineerde ik bij dit restaurant. Dus reken maar uit, dat is even geleden. Hoogste tijd dus om weer eens langs te gaan.
Sinne is Zweeds en laat zich vertalen als je stemming of “state of mind”. Bij de eerste amuses worden onze zintuigen of wel Sinne al flink geprikkeld. We krijgen een kleine macaron van wortel met spicy curry en een crème van pompoen met gepofte wilde rijst en rode ui. Deze bites worden vergezeld door een glas Griekse mousserende wijn van Karanika.
De Griekse wijnen komen we later wederom tegen. Eigenaar en chef Alexander Ioannou is Grieks dus de weg naar de wijnen die afkomstig zijn van zijn vaderland is snel gevonden. Samen met zijn vrouw Suzanne Sluijter startte hij 2013 Sinne nadat ze eerder mede-eigenaar waren van het succesvolle restaurant Fyra.
Voor een Michelinsterrestaurant is Sinne erg toegankelijk. Dat is merkbaar in de relaxte sfeer en een 3-gangenmenu start bij €39,-. Je kunt het uiteraard zo uitgebreid maken als je wil. Wij nemen het 4-gangenmenu met ieder een eigen invulling zodat er extra veel geproefd kan worden.
Onze voorgerechten zijn meteen een schot in de roos. Aan de ene kant geroosterde langoestine met gepofte sushi rijst en rettich met een mooi glas Riesling Trocken 2017 van het huis Meijer. Heerlijk!
Nog meer in mijn straatje is de foie gras. Ik ben groot liefhebber van foie gras. Recent at ik nog een prachtig gerecht bij Bodon. Bij Sinne wordt de foie gereserveerd in de vorm van terrine en mousse met krokante rode biet, getoaste brioche en amandel crumble. Een prachtig gerecht. Hierbij wordt een mooie Sauvignon Blanc uit de Rueda geschonken. Deze wijn heeft een zoetje maar ook mooie zuren waardoor hij niet te zoet is. In combinatie met de romige foie verdwijnen de zuren en is dit een perfecte wine pairing.
Hierna volgt de signature dish van chef Alexander. Een zacht en romig gerecht van knolselderij van de BBQ met flan van knol, hazelnoot, hollandaise, knoflooksaus en truffel. Super lekker met een mooie Riesling uit de Pfalz.
Heel anders is de krachtige Morille op steak van koolraap, daslook crème en yoghurt, krokant brood en groenten jus. Een stoer gerecht met zeer geconcentreerde smaken. Persoonlijk vind ik dit gerecht meer passen bij de herfst in plaats van bij de lente. Tijdens deze zonnige dagen eet ik liever wat lichtere gerechten met frissere smaken. Daar sluit de rode mul met krokante zuurdesem, monniksbaard, tortellini gemaakt van koolrabi gevuld met dragon en saus van rode mul dus beter bij aan. De sommelier kiest hier een opvallende wijn bij. Namelijk Chardonnay Blauw van wijnkasteel Genoels-Elderen in België. Dit kasteel heb ik afgelopen oktober nog bezocht en ligt net buiten Maastricht. Grappig dus om deze wijn zo weer tegen te komen.
De Griekse wijn waar ik het eerder over had komt weer terug bij het hoofdgerecht. In ons glas Xinomavro Reserve 2013 van de Alpha Estate. Deze is gemaakt van 100% Xinomavro druiven en heeft een bouquet van kersen, aardbei en een vleugje drop. Een goede begeleider voor de zachtgegaarde short ribs van Black Angus, met boleten, krokante boerenkool, sjalot gevuld met duxelles van paddenstoel en kalfsjus met sjalot.Bij Sinne krijg je een mix van de klassieke Franse keuken met Mediterraanse invloeden. Een stijl die me aanspreekt en qua wijnen ook verrast.
We krijgen nog twee zoete desserts als afsluiter. Aan de ene kant crèmeux van banaan, met krokante banaan, crumble van pinda, kalamansi en pinda’s van chocolade ganache. En aan de andere kant witte chocolade met krokante aardpeer, crumble van witte choco en gevriesdroogde witte chocolade.
Meer dan voldaan gaan we van tafel, met onze “Sinne” zit het na deze ervaring wel goed. Dit restaurant is na al die jaren duidelijk nog steeds de moeite waard om te bezoeken. Aan de drukke Ceintuurbaan valt de bescheiden gevel niet zo heel erg op maar je doet er goed aan om hier eens te gaan dineren of uitgebreid te lunchen op de zondagmiddag. Hier krijg je vast geen spijt van.
Restaurant Sinne
Ceintuurbaan 342
1072 GP Amsterdam
Lees in de categorie ook: Bord’Eau, 212, Daalder, Lars Amsterdam of MOS.