Al jaren een begrip in het culinaire veld; Restaurant Umami by Han. Zoals de naam doet vermoeden speelt umami de hoofdrol in de gerechten door dit te integreren met ingrediënten, fusion technieken en dus in de smaak!
En nu introduceert het restaurant The Steamed Seafood Bar en wij gingen langs om dit te ervaren.
Bij Umami by Han ga je op een culinaire reis door Azië. Het restaurant heeft inmiddels vestigingen in Amsterdam, Eindhoven, Maastricht, Den Haag en Rotterdam. En hoewel ieder restaurant een eigen ‘feel’ heeft, is het concept gelijk; umami, de vijfde basissmaak.

Shared dining is hierbij het uitgangspunt. Want eten is niet alleen om je te voeden, maar vooral om te verbinden met vrienden, familie én vreemden. Niet alleen de gerechten zijn daarop afgestemd, maar ook de indeling van het restaurant, met oog op het interieur en de akoestiek. Er is dus alle ruimte om gezellig bij te kletsen, of juist een zakelijke meeting te houden.
Het restaurant creëert verfijnde gerechten met de rijke smaken van de Aziatische keuken, waar een moderne twist aan wordt gegeven.
Innovatie staat hoog in het vaandel en met regelmaat komt er een vernieuwd concept naar boven. Zo kun je hier bijvoorbeeld een tea pairing doen en daarmee is Umami by Han één van de eersten in Nederland. De speciale theeën zijn samen gesteld door echte thee sommeliers en complimenteren de gerechten zoals een mooie wijn dat ook kan.

En nu voegen ze daar een nieuw concept aan toe; The Steamed Seafood Bar! Een menu vol heerlijkheden uit de zee. Alle gerechten worden bereid door middel van Chinese stoomtechnieken, wat niet alleen zorgt voor perfecte garing, maar het zorgt er ook voor dat alle smaak en voedingsstoffen behouden blijven. Dit sluit helemaal aan bij de filosofie van Umami by Han over de puurheid van de producten en de authenticiteit. En dát proef je. Daarnaast behoudt het ook de vitaminen en mineralen van de ingrediënten, wat aansluit bij de Chinese kookwijze.
We startten het menu met frisse oesters en een stukje gerookte zalm, die is gemarineerd in bietensap en daar ook de kleur aan ontleent. Beide erg smaakvol en de smaakpupillen zijn dan ook meteen geprikkeld.

Vervolgens kregen we een coquille die licht is aangemaakt met een sojadressing. Een stukje vis waar je niet teveel aan moet doen en de licht, zoute smaak complimenteert deze dan ook met een goede balans.
daarnaast proefden we ook de ‘black cod’, met een kruidige Sichuanse sojasaus en wat chili. Een boterzacht stukje vis, die de saus goed opneemt. Een heerlijk gerecht met sterke smaken die de kabeljauw goed kan dragen.

Voor het hoofdgerecht kregen we vers gekruide langoustine in een soja-citrusdressing, een gamba salade met mango voor een frisse noot en onze favoriet, de zeebaars. Een delicate vis met een reductie van sojavinaigrette die deze goed complimenteerde. De umami sprong eruit, zonder te overheersend te zijn. Echt een heerlijk gerecht!
Ook aten we gestoomde mosselen met prei noodles met een dikke, chewy bite. Met al het eten aten we er maar een beetje van, maar we zouden het zeker weer bestellen de volgende keer.

Tot slot natuurlijk het dessert; een ijsje van matcha met een yuzu cake, matcha saus en rozijnen.
En, om de avond af te sluiten, kregen we een espresso martini met een twist. Een heerlijk drankje ter afsluiting van een heerlijke avond.

Niet alleen het eten is goed, maar ook de mensen bij Umami by Han zijn ontzettend vriendelijk en kundig! We hebben ons volledig laten verrassen en adviseren en alles sloot perfect op elkaar aan. Een team dat echt hart heeft voor het vak en dat merk je!
Hoewel we behoorlijk wat gerechten hebben gegeten, is de bereiding licht en zijn de smaken dusdanig gebalanceerd dat het, letterlijk, behapbaar is. Dus ben je een visliefhebber? Dan is dit een ervaring die je niet kunt overslaan! Reserveren kan hier.
Lees ook: Nieuwe restaurants in het centrum van Amsterdam, Aziatische restaurants in Amsterdam en De beste Sushi van Amsterdam.