Chateau Amsterdam een wijnhuis in Amsterdam Noord 

De voorgerechten van Chateau Amsterdam

Een Chateau dat jaarlijks verschillende soorten wijn produceert, waar je de wijnen kan proeven via een proeverij en waar je ook nog eens uitgebreid kan dineren. Dit vind je allemaal bij Chateau Amsterdam in Amsterdam Noord! De vader van de eigenaar, Jos, koesterde een droom: zijn eigen wijnen produceren. Om dit te realiseren, vertrok hij naar Italië om het proces van druif tot wijn volledig te leren kennen. Terug in Nederland verzamelde hij druiven uit heel Europa, waaronder Frankrijk, Italië, en Duitsland, en begon wijn te maken. In het begin gebeurde alles kleinschalig en met de hand, maar tegenwoordig produceert Jos samen met zijn zoon onder de naam Chateau Amsterdam op grote schaal, met een ruimte vol houten, stalen, betonnen en zelfs keramieken wijnvaten.

Bij Chateau Amsterdam gebeurt bijna alles op de locatie in Amsterdam Noord: van het testen van de druiven op kwaliteit en het malen ervan, tot het gisten en het etiketteren van de wijnflessen. Ze produceren een breed scala aan wijnen, van wit en rood tot oranje en mousserend, en experimenteren zelfs met het mengen van verschillende druivensoorten, zoals een Duitse Riesling met een Spaanse Moscatel. Deze meer funky en speelse wijnen, bedacht door de zoon, worden de ‘zonen’ genoemd. De meer klassieke wijnen, bedacht door de vader, dragen de naam ‘vaders’. Naast de diverse wijnen, die je overigens per glas kunt bestellen, biedt Chateau Amsterdam een uitgebreide menukaart met gerechten die perfect bij de wijnen passen. Denk aan klassieke combinaties zoals oesters, olijven, kazen, diverse vleesgerechten en pasta’s. En deze kwamen wij, samen met de wijnen, natuurlijk graag uitproberen! 

Onze avond begon met een van de mousserende wijnen van Chateau Amsterdam, de Pet Nat, die meteen onze favoriet van de avond werd. Deze heerlijke mousserende Moscatel heeft een frisse, tropische smaak en is perfect om in de zon van te genieten.

Voor het voorgerecht kozen we als eerste arancini, perfect gefrituurd en geserveerd met een frisse saus, waarin de Italiaanse smaken prachtig tot hun recht kwamen zonder een vettige nasmaak. Daarnaast genoten we van oesters met een klassieke vinaigrette en prosciutto di Parma met meloen. Het hoogtepunt van de voorgerechten was de tarama, een ware smaakexplosie. Dit gerecht bestond uit een lasagnecrackertje met een saus van viskuit, belegd met courgette en zoetzure ui. De smaken combineerden heerlijk en pasten perfect bij de wijn. Als je gaat eten bij Chateau Amsterdam, is de tarama absoluut een aanrader!

Vervolgens kregen we een aantal hoofdgerechten van het menu om te proberen. We begonnen met tagliatelle in een heerlijke ragú met saffraanboter. De ragú was smaakvol en de saffraanboter gaf een bijzondere twist. Ondertussen kregen we bij de pasta ook ‘The Blissful Marquis’, de eerste rode wijn van de avond, een blend van drie druivensoorten: Sangiovese, Cabernet Franc, en Merlot. Deze heerlijke wijn paste uitstekend bij de pasta.

Verder aten we de lam en de pulpo. De perfect bereide pulpo werd geserveerd in een witte tomatensaus met chimichurri en Nduja. Deze combinatie van smaken was fantastisch! Bij dit gerecht dronken we een oranje wijn, een blend van Italiaanse Pinot Grigio en Spaanse Moscatel, die door vergisting met de schillen zijn oranje kleur kreeg. Deze wijn van Chateau Amsterdam was zowel verfrissend als kruidig.

Naast het visgerecht probeerden we de lamsrollade. Dit gerecht was werkelijk perfect: supermals lamsvlees geserveerd met artisjok, salsa verde, pistache en ingelegde radijs. Het leek wel een gerecht speciaal voor mij samengesteld! Hierbij dronken we de rode wijn ‘The Man with the Hat’, die perfect bij het gerecht paste.

Naast bites, voorgerechten, hoofdgerechten en bijgerechten serveert Chateau Amsterdam ook diverse nagerechten. Wij kozen voor onze favoriet: tiramisu. Deze was goed van smaak, met een lichte room en niet te zoet. Dus de ideale afsluiting van een heerlijk diner.

Wij gaan zeker nog een keer terug naar dit wijnhuis om te dineren en natuurlijk om te genieten van alle wijnen. Het leuke is dat je na je diner direct een fles van je favoriete wijn kunt kopen in het winkeltje, dat zelfs om 11 uur ’s avonds nog open is.

Ook een keer naar Chateau Amsterdam? Reserveren kan via deze link!

Chateau Amsterdam

Johan van Hasseltweg 51

Amsterdam-Noord

Lees ook: Onze favoriete restaurants in Amsterdam Noord en De leukste terrassen in Amsterdam.