Nooit meer wijn of nooit meer koffie?

Wat kun je het makkelijkst de rest van je leven laten staan: wijn of koffie? Als je slechts één van beiden drinkt, is het natuurlijk een makkelijke keuze. Maar juist voor mensen die aan allebei behoorlijk gehecht zijn, kan het knap lastig zijn om tussen deze twee favorieten te kiezen.

Wat zou je als wijnliefhebber missen als je het nooit meer zou drinken? Heel veel, waarschijnlijk. Want wijn, daar kun je behoorlijk van genieten.

Laten we eens beginnen bij het diner: het moment bij uitstek om een wijntje te drinken. Niet voor niets, want wijn kan de smaak van de maaltijd extra lekker maken. Zeker een rode wijn, die veel smaak bevat, kan een maaltijd met vlees enorm ophalen, terwijl het vlees op zijn beurt de wijn weer extra lekker maakt. Niet voor niets is wijn bij wild bijna onmisbaar. Dat niet meer mogen drinken, zou een behoorlijk gemis zijn voor velen.

Maar er zijn natuurlijk meer momenten waarop een wijntje heerlijk smaakt. Een koud glas witte wijn op een zomerse dag; er zijn maar weinig dingen die dat kunnen overtreffen. Of wat dacht je van een mousserende wijn als er iets te vieren valt? De kans is groot dat je de bekende ‘plop’, gevolgd door een glaasje bubbels, flink zou gaan missen. Voor veel mensen, zeker voor hen die dol zijn op wijn, is het idee om nooit meer wijn te drinken dan ook nauwelijks realistisch. Wijn hoort niet alleen bij het leven, het maakt het leven zelfs mooier.

Goed, wijn laten staan, dat wordt lastig voor de liefhebber. Koffie dan maar? Kun je daar makkelijker zonder? Ook dat zal voor de meeste mensen niet meevallen.

Koffie drink je namelijk niet alleen voor de smaak, al kan dat ook een belangrijke reden zijn. Veel mensen zijn er min of meer aan verslaafd dankzij de cafeïne, die hen de hele dag door wakker en scherp houdt. Opeens geen koffie meer mogen drinken zou fysiek lastig zijn, want zeker de eerste tijd zal je je al snel suf en slaperig voelen. Bovendien is koffie ook een drankje dat je uit gewoonte drinkt, op vaste momenten van de dag. Die zal je zeker gaan missen als je het niet meer drinkt, het wordt echt wennen.

Een heus dilemma dus. Nooit meer het feestelijke, heerlijke gevoel van een goed glas wijn? Of vind je het makkelijker om je koffie te laten staan? Als je echt moet kiezen kun je vast en zeker wel bepalen wat het ergst zou zijn, maar vooralsnog kun je er maar het best lekker van genieten!