Bij restaurant Elysianne kun je sinds begin dit jaar terecht voor een fine dining ervaring met smaken uit de Creoolse keuken uit New Orleans. Een fris en vernieuwend concept en wij gingen langs om dit te ervaren!
Chef Matt Pace, bekend van het Amerikaanse kookprogramma Beat Bobby Flay, leidt de keuken en kan je er ook alles over vertellen. Zijn roots liggen dan ook in New Orleans en zijn doel is om de Creoolse keuken naar een hoger niveau te tillen door traditionele gerechten en recepten een eigen, moderne draai te geven. Zo leren we hier de smaken uit Louisiana en New Orleans kennen. En krijgen mede-Louisianen een echte smaak van thuis. Sommelier Jacopo Gallori staat daarbij klaar om je te adviseren in de wijnen of een goede cocktail voor je te maken.
En zo bracht eigenaar Andrew Vogt ons restaurant Elysianne. De naam komt van de Elysian Fields Avenue in New Orleans, naar de Champs-Élysées in Parijs. Elysian verwijst in de mythologie naar het paradijs waar helden en goden worden vereerd.

Het concept is eenvoudig. Je kiest het drie- of zesgangen menu met optionele wijnparing erbij. De avond draait om het eten en de sfeer is intiem. Over ieder gerecht wordt door Matt iets verteld over zijn denkproces, waar het vandaan komt, wat voor ingrediënten zijn gebruikt en natuurlijk wat daarvan het eindresultaat is.
Het nodigt uit om meer te weten te komen over deze keuken en heerst dan ook gezellige, informele sfeer waar de gerechten een podium krijgen.
We startten met een ‘Tribute to the Trinity’. Drie kleine amuses van selderij, ui en groene paprika. Een verfijnd uitziend bordje met drie afzonderlijke smaken die ook goed samen gingen.
We dronken hier een frisse bubbel bij. Op aanraden van Jacopo gingen we voor een mousserende Chardonnay. Niet te zwaar en daarom complementair aan de gerechten.

Het voorgerecht was de ’Shrimp & Grits’. Grits is van origine een soort pap, gemaakt van mais. Maar Matt heeft het in een nieuw jasje gestoken met rijke smaken van de schaaldieren. Een kleurrijk gerecht met een knapperige buitenkant en smaakvolle, romige binnenkant.

Het volgende gerecht was de ‘Crawfish Monica Ravioli. Geïnspireerd door het recept van chef-kok Pierre Hilzim, die het naar zijn vrouw, Monica, vernoemde.
We hadden al wat onderzoek gedaan en dit gerecht werd vaak genoemd. En we snappen waarom! Een stevige bite van de ravioli met een smaakvolle vulling. De saus is gemaakt van witte asperges, omdat deze hier nu in het seizoen zijn, vertelde Matt.

Het hoofdgerecht was de ‘ Grillades’, een mals stukje kalfsvlees mét jus, een saus van erwten, en limabonen die alle smaken opnemen.
We dronken hier een glas rood bij. Een natuurwijn die zonder suiker wordt gemaakt. Maar omdat de vruchten op het juiste moment worden geoogst, hebben ze precies de juiste, zoete tonen.
Om het pallet te cleansen, kregen we een ‘Trip to the Garden’. Een citroenverbena sorbet, met Creoolse tomaat, rabarber karamel, blauwe kaas en chocola. Een diversiteit aan smaken, maar zeer gebalanceerd en een fris tussengerecht. En naast dat het heerlijk smaakte, zag het tuintje er ook prachtig uit.

En tot slot, het nagerecht; de ‘Jasmine Bread pudding’. Een heerlijke, zoete broodpudding met een knapperige buitenkant en zachte kern. Echt comfort food, maar toch verfijnd. En niet te zwaar na de zes gangen die we al hadden gehad, door de frisse hints van onder andere komkommer en meloen. En wederom, zag het er minstens net zo goed uit als dat het smaakte!

Wij zijn absoluut enthousiast de deur uitgelopen. De combinatie van de passie, vriendelijkheid en het enthousiasme van het team, de ambiance met de hints naar de VS én natuurlijk de, voor ons, vernieuwende smaken, maakte deze avond precies tot wat het moest zijn; een culinaire eetervaring die je niet snel vergeet.
Restaurant Elysianne is van donderdag tot en met zaterdag geopend voor zittingen om 18.00, 19.00 en 21.00 uur. Reserveren kan hier!
Lees ook: Nieuwe restaurants in Amsterdam 2024-2025, Dineren in de avondzon in Amsterdam en Umami by Han.