Asperge madness bij Envy

Asperge madness bij Envy

Op deze zonovergoten dag lopen we de grachtengordel in op zoek naar het witte goud. Dat vinden we aan de Chef’s Table van restaurant Envy. Chef Floris van Straalen heeft 8 creaties samengesteld op basis van asperge. Een echte ode aan deze mooie seizoen groente die tot eind mei te proeven is!

Sommelier Ilja Blaauw serveert ons een glas met zon; de Zuid-Afrikaanse vonkelwijn van Steenberg. Een heerlijk frisse aromatische Sauvignon Blanc met een bubbeltje om mee te beginnen. De amuse, een aspergesoep met dille olie, zet direct de toon voor de avond; krachtig en vol van smaak. Asperge madness bij EnvyDat Chef Floris niet bang is voor gedurfde en uitgesproken combinaties blijkt tijdens de gehele proeverij. Van langzaam gegaarde zalm met venkel, asperge, dille en aardbei tot kreeft met verse morielje, daslook olie, monniksbaard en aspergetips. Geen combinatie is te hem te gek. Asperge madness bij EnvyPersoonlijke favoriet in de categorie gedurfd is toch wel de “Spoom”.
Hiermee laat Floris zien dat hij van een klassieker als de “Pommes Tsarine” een eigen versie maakt. Yoghurtijs, kaviaar en lauwwarme crème van asperge. Eén lepel met alle laagjes is kortweg goddelijk.

Asperge madness bij EnvyNaast de meer uitgesproken versies staat het menu bol met ingetogen, geraffineerde fijne klassiekers. Zo ook de “Asperge Flamande “maar dan “ENVY” Style; sappige gegrilde beenham, huis gepekelde eierdooier, witte asperge en natuurlijk Hollandaise saus.

Maar het meest onder de indruk zijn we toch wel van het kort gebakken diamantstuk met truffel jus en een krokante witte asperge. Zoveel uitgesproken en aardse smaken balanceren is een kunst en dat doet Floris hier meesterlijk. De bijpassende Tempranillo Dehesa La Granja uit 2011 maakt het feest af. Asperge madness bij EnvyWat een avond en wat een proeverij! Naast de gerechten uit het menu proeven we de bereidingen van langoustine. Ook hier weer past Floris veel lef toe. Een krachtige pittige bisque, tartaar en gegrild. Zoveel kracht en smaken, maar zooo uitgebalanceerd. Wauw.
Showstopper is de langzaam gegaarde Iberico wang met kwartel jus en mousse van pastinaak. De bijpassende Barolo Castiglione 2013 van Vietti heeft alles wat je van een tegenhanger wenst; complexiteit, kruidigheid, rood fruit en verfijnde lange afdronk. Asperge madness bij EnvyOf je nu 4-, 6-, of 8-gangen komt eten dat maakt echt niet uit. Maar ga proeven. Wat een smaakexplosies, wat een afwisseling in structuren, wat een goede wijnen. Envy is on a role.
Mis het niet! Tot 21 mei win je de hoofdprijs aan het witte goud bij Envy.

Nieuwsgierig geworden naar Envy? Lees hier meer over dit restaurant.

Envy
Prinsengracht 381

Amsterdam

Of op zoek naar meer restaurants in Amsterdam? Lees dan Maris Piper, Daalder, Jacobsz of Bord’Eau.