RYPP wijnfestival 2019 in Rotterdam

Vrijdag 31 mei tot en met zondag 2 juni is de derde editie van RYPP wijnfestival. Tot nu toe de enige wijnfestival van Rotterdam! Rypp is dol op unieke locaties. De eerste editie was een rooftop editie op het dak van de Hofbogen, de tweede in het Euromastpark en dit jaar op en aan het water van het drijvende Paviljoen. Organisator Mike Schelling `We pakken de hele kade en groene omgeving erbij tot aan het Nieuwe Luxor . Vanaf de kade heb je uitzicht op het dobberende bos, de Fenixloodsen en Kop van Zuid. Ontzettend gaaf dat we RYPP onder de voet van de Erasmusbrug mogen organiseren dit jaar!’

Onlangs kregen wij alvast een voorproefje om een selectie wijnen te mogen proeven die ze zullen schenken tijdens het festival. We starten de tour op het drijvend paviljoen waar we bij aankomst een glas Champagne van Ayala kregen om te proosten op aankomend derde editie RYPP 2019. Al bubbelend verlaten we het water om aan de tour te beginnen op de kop van Zuid.

We komen aan in NHOW waar Joost van Baltazar ons twee wijnen laat proeven. De eerste (witte) wijn Verdejo 2018 van Bardos (streek Rueda) is fris, fruitig, aromatisch en een lange afdronk. De smaak van passievrucht blijft hangen en hij gaat goed bij de kaas. De tweede wijn Invader 2017 van Arnold Holzer is een natuurwijn. Een witte (orange) wijn, maar dan gemaakt als een rode wijn. In plaats van de witte druiven direct te persen laten ze het sap een lange tijd tussen de schillen rusten tot het spontaan gaat fermenteren. De wijn heeft een extra gelaagdheid van (kruidige) aroma’s, tannine en veroorzaakt na de maceratie ook een vleug van oxidatie vanwege het contact met zuurstof.

De derde wijn werd geschonken door Erik van Barrels to bottles. Zij namen een rode volle krachtige wijn mee uit Griekenland. De ‘Little Ark’ van Lantides is een blend van druiven Agiorgitiko en Xinomavro en is 14 maanden gerijpt op eiken vaten. Hierbij werden bijpassende pinchos geserveerd door Destino. Uiteraard mocht hier een stukje kaas olijven hier niet bij ontbreken. Vervolgens gingen we naar de rooftopbar en genoten we met een glas Boschendal wijn van het uitzicht over de stad aan de Erasmusbrug.

Aansluitend werden we verwacht in de Foodhallen bij Bar Pulpo. Zij hadden minicroutons op de aubergine-pulpo en minifrietjes met knoflookmayo en een topping van gefrituurde spiering voor ons klaarstaan met wijn van Vinites. Zij schonken een heerlijke, subtiele en getypeerde Provence-rosé `Avec. Met in de geur bloemen, aardbeien, frambozen, peer en perzik, roze grapefruit, mooi zacht van smaak, mild en sappig, fijne zuren, droog maar niet te zuur of te streng. Een krachtige, droge rosé.

Ons laatste stop was bij de Fenixloods, waar de Kaapse Brouwers drie biertjes klaar hadden staan met bij elk glas een stukje kaas van Booij kaasmakers. Voor de bierliefhebbers is er namelijk ook aan gedacht tijdens het festival, mocht je geen wijn lusten. In het proeflokaal begonnen we met de `Kaapse Harrie’. Een toegankelijk blond bier wat zich kenmerkt door het saison gist. Een kruidig traditionele bier met verfrissende citrus smaak en een droge afdronk. Van `Harrie’ gingen we naar `Carrie’. Een Rotterdamse India Pale Ale van 6,5%. Een amberkleurig bier met een smeuïge schuimkraag met aroma’s van lychee, kiwi, hooi en citrusvruchten. De frisse hop smaken worden gebalanceerd door een aangename karamelbasis die zorgt voor een zacht zoete afdronk. Ter afsluiting dronken we de `Kaapse Leen’. Een donkerrood bier. Door de fermentatie op Bordeaux Barrels heeft dit bier een heerlijk fruitig aroma gekregen. Karamel begeleidt de smaken van het vat wat een super combi is. Ze gaat van zoet in het midden naar bitter in de afdronk.

Kortom, een walhalla voor wijnliefhebbers (wel meer dan 150 open wijnen) waar daarnaast chefs van bekende Rotterdamse restaurants bijpassende gerechten zullen serveren, je deel kan nemen aan masterclasses van sommelier Maaike Kauffman-Kross (Héroine, voorheen FG restaurant en Jaimie van Heije) en langs kan bij stands van o.a. stand van Errazuriz Wines, Farina Wines, La Bodega vinos, Oestercompagnie, wijnhandel Alexander en wijnkoperij La Persistance. En mocht je `Chefs table’ aan willen schuiven voor een 3-gangen menu? Dat kan bij een van deze chefs! Op vrijdag is Edward de Ridder van NY Basement aanwezig, Zaterdag zal Remco van Erp van Fermin voor je koken en op, Zondag Pelle Swinkels van Restaurant Aji Rotterdam.

Vergeet niet te dansen op al deze heerlijke wijntjes! Wij hebben al hartstikke zin in deze `boulevard editie’. Zien we je daar?

Lees ook: brunchen in Rotterdam, restaurants in Rotterdam en terrassen in Rotterdam.