Oesters eten in Amsterdam

Oesters eten in Amsterdam

Wat is er nou lekkerder dan zo’n overheerlijke oester wegslurpen terwijl je van een glas wijn, bubbels of gin-tonic geniet in de avondzon. De keuze is reuze, en daarom hebben wij de beste adressen voor oesters in Amsterdam op een rij gezet.

The Seafood Bar

The Seafood Bar is al jarenlang een begrip in Amsterdam. Het indrukwekkende aanbod aan verse vis, de gezellige sfeer en goede wijnen maken een avond altijd compleet. Bij dit visrestaurant dat inmiddels op 4 verschillende locaties te vinden is, kun je uiteraard ook aanschuiven voor een heerlijke oesterproeverij. Je kunt hier veel kwalitatief goede oesters verwachten, die op klassieke wijze worden geserveerd met vinaigrette van sjalot, frambozenazijn en citroen. De opbouw is heel prettig; je begint met de meest toegankelijke oester en eindigt met een knaller. Onze gastvrouw heeft uitgebreide kennis over de zeevruchten en licht alle oesters erg goed toe. Mijn persoonlijke favoriet is de Gillardeau. Dit is in mijn ogen de ultieme oester. Hij is vol, vlezig en heeft een zoetige nasmaak, heerlijk! Ook leuk: probeer ‘m eens met wodka voor de ultieme smaakbeleving.

Oesters eten in Amsterdam
Pesca

Pesca

Bij vistheater Pesca struin je bij binnenkomst langs de vismarkt, waar je naast dagverse vis ook twee soorten oesters kunt bestellen. Een nootachtige Normandische oester en een ziltige Zeeuwse platte oester. Naast een klassieke dressing van vinaigrette, sjalot en frambozenazijn wordt er een Japans pittig sausje van sojabonen bij geserveerd. Ondanks dat mijn voorkeur uitgaat naar de klassieke dressing, vind ik het een leuke twist.

Oesters eten in Amsterdam
Nam Kee

Nam Kee

Oesters van Nam Kee… die mogen uiteraard niet in onze lijst ontbreken. Het Chinese restaurant is er niet voor niets bekend mee geworden. En terecht ook, want deze enorme gestoomde oesters – ditmaal uit Ierland want de Zeeuwse creuse XXL is tijdelijk niet beschikbaar – worden geserveerd met een zwarte bonensaus en zijn ontzettend smaakvol, romig en een beetje ziltig. Naast de befaamde Oesters van Nam Kee, krijgen we ook de gestoomde oesters in gembersaus geserveerd. Een heerlijke variant waarbij de saus perfect in balans is.

Oesters eten in Amsterdam
JP Oyster

JP Oyster Bar

In de gezellige Jan Pieter Heijestraat in Amsterdam West vind je de pittoreske JP Oyster Bar. Deze bar is in april geopend en leent zich voor niets minder dan oesters, oesters en nog eens oesters. Keuzestress is hier niet aan de orde, want je vindt hier louter één variant wijn, bier en champagne op de kaart. Prima keuze, want de champagne is erg goed. JP Oyster Bar gaf mij even het gevoel alsof ik in Frankrijk was. Door het open raam kun je naar binnen gluren om te bekijken hoe de oesterspecialist je oesters bereidt terwijl je plaatsneemt aan de buitenbar. Afhankelijk van het oesterseizoen serveren ze verschillende soorten oesters, variërend van 4 tot 7 stuks. We krijgen 4 oesters op klassieke wijze geserveerd. De opbouw is goed en de Nederlandse Zeeuwse oester heeft mijn voorkeur, aangezien die heerlijk umami, vlezig en ziltig is.

Oesters eten in Amsterdam
The Harbour Club

The Harbour Club

Met uitzicht op het water krijg je op het overweldigende terras bij de Harbour Club in Amsterdam-Oost het ultieme vakantie-in-eigen-land gevoel. Wij namen plaats bij dit luxe restaurant om de verschillende soorten oesters te proeven. Je kunt er genieten van 5 oesters die op klassieke wijze worden geserveerd. Van een eenvoudige ziltige Franse Papillon oester tot een volle nootachtige Raspberry Point oester. Ook kun je er terecht voor gegratineerde oesters met spinazie en Hollandaise saus en mijn old-time favorite: de Gillardeau. Het leuke aan deze proeverij vind ik dat we bij elke oester een bijpassende wijn geserveerd krijgen. De lekkerste combinatie was dan ook wel de Gillardeau oester met een zeer complexe witte Bourgogne uit de streek Puligny-Montrachet. Top!

Oesters eten in Amsterdam
Stork

Stork

Iedere vrijdag is het Vissa bij Stork, oftewel oester happy hour met gin-tonics en een dj die de muzikale omlijsting verzorgd. Bij dit industriële visrestaurant aan het IJ kun je in gezellige omgeving genieten van verschillende oesters die op een speelse manier gecombineerd kunnen worden met diverse dranken. Zo wordt de Fine de Claire geserveerd met een glas champagne, de Wild Atlantic met een gin-tonic en de Zeeuwse oester met een Oesterstout biertje. Ook de gegratineerde oester is zeker de moeite waard. Enfin, een echte aanrader om een (zonnig) weekend af te trappen, want tussen 17.00 uur en 19.00 uur zijn de oesters € 1,50 per stuk.

Oesters eten in Amsterdam
Stork

Serre

Het terras van deze brasserie in Hotel Okura Amsterdam is misschien wel één van die verborgen parels van Amsterdam, want wat is het hier lekker vertoeven. Op de kaart vind je een ruime selectie aan lekkernijen, van fruits de mer tot tartaar en van kaviaar tot oesters. Wij proeven de oesters die op twee manieren zijn bereid. De koude bereiding van de oester doet het goed bij de warme dagen. De Fine de Claire oester met appel ingelegd in Cachaça en schaafijs van Caipirinha (een Braziliaanse cocktail) is heerlijk fris en ziltig. De andere variant wordt warm geserveerd met Sambai-azijn en gember. De absolute winnaar. Het Japanse sausje geeft een pittige touch, terwijl de oester alsnog zijn ziltige romige smaak behoudt.

Oesters eten in Amsterdam
Serre
Oesters eten in Amsterdam
Serre

Lees ook: Franse restaurants in Amsterdam, sushi in Amsterdam of restaurants in de Jordaan.