De Leeuw: allesbehalve een zure aangelegenheid

De Leeuw: allesbehalve een zure aangelegenheid

Af en toe stap je in Amsterdam op je fiets met een simpele missie en belandt bij een culinair pareltje.
We kennen als culinaire gekken allemaal de 5 smaak dimensies. Daar staat niemand meer van te kijken, maar de tradities die daar soms mee gepaard gaan, verbazen ons nog tot op de dag van vandaag.

Zo belandde ik op een zonnige zondagmiddag bij De Leeuw Tafelzuren op de Vrijheidslaan. In dit piepkleine winkeltje vindt je een schat aan prachtige tafelzuren en delicatessen. Bij binnenkomst word er hard gewerkt aan het inleggen van rode kooltjes, genaamd “ karootjes”. Prachtig om te zien, dat er op ambachtelijke wijze en met zoveel liefde en aandacht (zelfs na vier generaties!) wordt gewerkt aan zo’n ogenschijnlijk eenvoudig product. De Leeuw: allesbehalve een zure aangelegenheid

Tafelzuren worden meestal niet gezien als de meeste sexy toevoegingen aan gerechten. Toch is niets minder waar. De oorsprong van het inleggen van groentes, vis en vlees gaat terug naar de tijd voordat er koelkasten bestonden. Men zocht een manier om producten houdbaar te maken voor langere tijd. Een Joodse uitvinding die als sinds 1850 bij De Leeuw in Amsterdam te verkrijgen is.

Met een familie recept, dat van overgroot opa, op opa, op vader en op kleinzoon is over gegaan is het succes van De Leeuw gebouwd. Vandaag de dag is het nog één van de weinige zuurinleggerijen in Amsterdam.
Ooit zaten er honderden. Alle met hun eigen recepten. Bij De Leeuw wordt er veel aandacht gehecht aan tradities zo wordt tot op de dag van vandaag de prijs bepaald per schep. Niks geen grammen en weegschalen maar gewoon eenvoudig per schep.

Dat tafelzuren inmiddels vergroeit zijn met de Amsterdamse traditie, blijkt uit de manier waarop we tegenwoordig (helaas) onze nieuwe haringen eten; met uitjes en augurk. Een toevoeging die ooit alleen bedacht is om oude haring een betere smaak mee te geven, want eigenlijk horen we deze Hollandse delicatesse alleen te eten met een klein beetje verse peper. Ook worden er vaak Amsterdamse uitjes en augurken geserveerd bij een bittergarnituur, ook wel Amsterdams plankje genaamd. De Leeuw: allesbehalve een zure aangelegenheidMaar goed, waarom dan deze ode aan het tafelzuur? Bij het zien van zoveel ambacht, liefde voor ingrediënten en traditie, kan je niet anders als “food nut” dan geïnspireerd raken. Het resultaat is een enorme voorraad aan lekkernijen in mijn voorraadkast en een overload aan nieuwe recept ideeën.

Echt een aanrader om eens binnen te wandelen. De Leeuw is open op donderdag, vrijdag en zondag van 09:00 – 18:00.

De Leeuw Zuurwaren
Vrijheidslaan 78

Amsterdam

Lees ook: restaurants in Amsterdam Oost of De Jordaan.